page contents

20161209

Συλλογή παιχνιδιών και τροφίμων από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 47ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών

Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 47ου Δημοτικού και 14ου Νηπιαγωγείου Πατρών
Μιχαήλ Σούτσου 24 Πάτρα
Τηλ. 6936549105  

  ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ (ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ) ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου ο κ.Μακρής θα παρουσιάσει  στο σχολείο μας (με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος) δύο παραστάσεις καραγκιόζη.
Μία για τις μεγάλες τάξεις με θέμα την αιμοδοσία, και μια για τις μικρές με θέμα τα Χριστούγεννα.

Αποφασίσαμε  να συγκεντρώσουμε εκείνη την ημέρα παιχνίδια (καινούργια ή που βρίσκονται σε καλή κατάσταση αλλά δεν τα χρειάζονται πλέον τα παιδιά μας) έτσι ώστε να τα προσφέρουμε σε παιδιά που σίγουρα δεν έχουν, αλλά και τρόφιμα μακράς διαρκείας.

Ας διδάξουμε εμείς λοιπόν το μάθημα της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας στα παιδιά μας και ας τα  βάλουμε σε αυτήν την λογική...να διαλέξουν αυτά πια από τα παιχνίδια τους θέλουν να προσφέρουν ή ας τους δώσουμε να φέρουν στο σχολείο μας ένα πακέτο μακαρόνια ή γάλα ή οποιοδήποτε  άλλο τρόφιμο μακράς διαρκείας.


                                    Ο Πρόεδρος                              Ο Γραμματέας

                                 Κόπιτσας  Λεωνίδας                 Παπαδόπουλος Νίκος

Νίκος Νικολόπουλος: «Ό,τι φτάνει στις τσέπες των φτωχοποιημένων Ελλήνων είναι καλοδεχούμενο..»


Μιλώντας στο max fm και στο δημοσιογράφο Κων. Φλαμή ο Ανεξάρτητος Βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος μεταξύ άλλων είπε:
«Κακά τα ψέματα, ο Τσίπρας κέρδισε πόντους στο Eurogroup η Ελλάδα πήρε το περισσότερο που μπορεί, υπό τις παρούσες συνθήκες. Κι αυτό δίνει πόντους στον Τσίπρα. Όπως επίσης του δίνει και χρόνο. Αυτό που πέτυχε ο Τσίπρας είναι πως μέσα σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε πανικό, στην Ευρώπη του Brexit και του ιταλικού ΟΧΙ, στην Ευρώπη των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία και Γερμανία, άνοιξε το θέμα της μείωσης του χρέους.
Προφανώς η μείωση του χρέους θα συναρτάται με περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, τουλάχιστον όσο ζούμε στην Ευρώπη του Σόιμπλε.

Δύναμη ψυχής...Δείτε τι πλέκει...με τα πόδια!!!



20161208

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΣΥΡΙΖΑ για τα μάτια του κόσμου


Η Κουμουνδούρου καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις - Ένα ακόμη δείγμα του διχασμού, πολιτικού και ψυχολογικού, του κυβερνώντος κόμματος

Νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση μετά τους «53» και την Αυγή που ενοχλήθηκαν για την παρουσία βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη Ρω.

Το τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τους πολίτες να απεργήσουν και να κινητοποιηθούν κατά των «νεοφιλελεύθερων πολιτικών» και της «τρόικας εσωτερικού», παραβλέποντας ότι τις πολιτικές αυτές τις εφαρμόζει πλέον η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και έχει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων με την πραγματική τρόικα (σ.σ. εξωτερικού), την οποία απλά βάφτισε για τις επικοινωνιακές της ανάγκες «θεσμούς».

Το κόμμα, όπως και οι βουλευτές που ανήκουν στους «53», διαφοροποιείται στα λόγια, χωρίς στην ουσία να προκαλεί πρόβλημα στην κυβέρνηση. «Για τα μάτια του κόσμου» σύμφωνα με στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση του Αυγούστου του 2015. «Από τότε μέχρι τώρα κυβέρνηση και βουλευτές λένε ναι σε όλα και το κόμμα απλά κρατά τον φερετζέ» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Βέβαια, η ανακοίνωση έχει τη σημασία της, καθώς- πέραν του πολιτικού και ψυχολογικού διχασμού του κυβερνώντος κόμματος, που για την ώρα δεν αποτυπώνεται στις ψηφοφορίες στη Βουλή- υπογραμμίζει την αδυναμία ή την αποτυχία της κυβέρνησης να εφαρμόσει προοδευτικές πολιτικές. Γιατί, το επιχείρημα «εμείς διαπραγματευόμαστε καλύτερα» έχει προφανώς κοντά πόδια από τη στιγμή που η πραγματικότητα διαψεύδει τη θεωρία.

Το πραγματικό ερώτημα πάντως είναι μέχρι πότε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν τα πάντα και θα ρίχνουν νερό στην ιδεολογία τους για τις χαρές της εξουσίας, παρά τον πόνο που οι αποφάσεις της προκαλούν στους πολίτες;

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες να δώσουν δυναμικό παρόν στις εργατικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου.

Η συμμετοχή όλων μας στην απεργία και τις κινητοποιήσεις απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι η απάντηση του κόσμου της εργασίας και ολόκληρης της κοινωνίας στην προσπάθεια των δανειστών - και ιδιαίτερα του ΔΝΤ - να επιβάλουν τη συνέχιση των πολιτικών πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Συγχρόνως θα είναι η απάντηση και στην «τρόικα εσωτερικού», τα εγχώρια συμφέροντα και τους πολιτικούς υποστηρικτές τους, σε όλους αυτούς που φανερά ή κρυφά στηρίζουν τις καταστροφικές για την εργασία και την κοινωνία ακραία νεοφιλελεύθερες συνταγές προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι οι ίδιοι που στήριξαν τις αντεργατικές μνημονιακές πολιτικές όλα τα προηγούμενα χρόνια. Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την μείωση των μισθών και των αποζημιώσεων απόλυσης, την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και την ακραία ελαστικοποίηση της εργασίας.

Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών τα βίωσε το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας με τον χειρότερο τρόπο: ανεργία, υποαπασχόληση, φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις.

Έφτασε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε όλα τα παραπάνω. Να παλέψουμε ενωμένοι για την ουσιαστική επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων και για το δικαίωμα στη πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία για όλους.

Να απαιτήσουμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του συλλογικού εργατικού δικαίου που αποτελούν τον βασικό πυλώνα στήριξης των εργασιακών δικαιωμάτων. Για να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι διαπραγματευτική ισχύ και να μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας.

Να αντισταθούμε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Να ανατρέψουμε τις πολιτικές που θέλουν την Ελλάδα εργαστήρι νεοφιλελεύθερων πειραμάτων εργασιακής απορρύθμισης.


Να σταματήσουμε τη μετατροπή της Ελλάδας σε ειδική οικονομική ζώνη με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ, ο ΣΕΒ και το πολιτικό προσωπικό τους».
Πηγή:protothema.gr

Apple: Αυτές είναι οι 10 πιο δημοφιλείς εφαρμογές για το 2016


Στην κορυφή το Snapchat -Ξεπέρασε Facebook, Instagram ακόμα και την τρέλα του Pokemon Go

Η Apple έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις 10 πιο δημοφιλείς εφαρμογές για το 2016. Το Snapchat App Store βρίσκεται στην της λίστας.ο δημιούργημα του Evan Spiegel διανύει την καλύτερη χρονιά του ξεπέρασε το Facebook, το Instagram και Pokemon Go που είχε τρελάνει τους χρήστες το καλοκαίρι.

Αν και οι πρωταγωνιστές της δεκαμελούς λίστας δεν προκαλούν έκπληξη, αυτό που εκπλήσσει είναι η σειρά κατάταξης.

Το Snapchat έχει δει μεγάλη βελτίωση στα νούμερα του συγκριτικά με την περασμένη χρόνια, που ναι μεν ήταν στην λίστα, όμως είχε κατακτήσει την πέμπτη θέση.

Η πλήρης λίστα έχει ως εξής:
1. Snapchat
2. Messenger
3. Pokémon GO
4. Instagram
5. Facebook
6. YouTube
7. Google Maps
8. Pandora
9. Netflix
10. Spotify Music

Η κατάσταση στις επί πληρωμή εφαρμογές είναι διαφορετική, καθώς τα παιχνίδια είναι αυτά που κατακτούν την κορυφή.

Παραδοχή ΕΕ για το ελληνικό πρόγραμμα. Από 2017 το ΔΝΤ


Πηγή της ΕΕ αποκάλυψε πως η αξιολόγηση καθυστέρησε λόγω της "αδιαλλαξίας" της Γερμανίας. Το 2017 θα ξεκαθαρίσει ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμά το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ
Η Ελλάδα "έχει κάνει πολλά", είπε χθες πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενη στα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση του προγράμματος της χώρας με τους εταίρους, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα αν δεν ήταν η "αδιαλλαξία" της Γερμανίας. 
"Θα μπορούσαμε να την είχαμε ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά οι Γερμανοί ήταν αμετακίνητοι," είπε η πηγή, προσθέτοντας, "Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά. Δεν ήμασταν τόσο αυστηροί με τα άλλα προγράμματα".
Η Αθήνα επιδιώκει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να εκμεταλλευτεί την πώληση των ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το 2017 θα ξεκαθαρίσει ο ρόλος του ΔΝΤ 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφασίσει μόνο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί πριν από τον επόμενο χρόνο, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
"Είμαστε ακόμη στη δεύτερη αξιολόγηση, χρειάζεται κάποιο χρόνο, αυτή δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί ακόμη", δήλωσε η εκπρόσωπος Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων χθες, Τετάρτη.
"Και συνεπώς είναι επίσης σαφές ότι δεν θα έχουμε την απόφαση αυτή (για τη συμμετοχή του ΔΝΤ) πριν από το τέλος της χρονιάς, αυτή θα ληφθεί το νέο έτος", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
Πηγή:news247.gr

Η ΔΕΗ μισθώνει... ταξί και φορτηγά για να αντιμετωπίσει τις βλάβες


Αιτία της κατάστασης είναι η περιστολή δαπανών σε μια σειρά επιδομάτων που λάμβαναν οι τεχνικοί με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ένα είδος κόφτη - Οι τεχνικοί αντέδρασαν και έτσι ναι μεν προσέρχονται στην εργασία τους, αλλά δεν οδηγούν αυτοκίνητο της επιχείρησης

Ασύλληπτες σκηνές καταγράφονται καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες στο τμήμα βλαβών της ΔΕΗ στο Ρίον.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr τα συνεργεία αντιμετώπισης των βλαβών της ΔΕΗ, φεύγουν καθημερινά για να πάνε στα σημεία όπου έχουν αναφερθεί βλάβες, μισθώνοντας ταξί, στο πορτμπαγκάζ των οποίων φορτώνουν και τα παρελκόμενα «εργαλεία».

Όταν φτάνουν στο σημείο που έχει αναφερθεί βλάβη τα ξεφορτώνουν, για να καλέσουν εκ νέου ταξί μετά την αποκατάσταση του προβλήματος και να πάνε στο επόμενος σημείο ή να επιστρέψουν στη βάση τους.

Τα… ωραιότερα ωστόσο καταγράφονται όταν για την αντιμετώπιση της βλάβης το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει σκάλες. Σε αυτή την περίπτωση τα συνεργεία καταφεύγουν στη λύση της μίσθωσης φορτηγών μεταφορών, στα οποία φορτώνουν τις σκάλες και πηγαίνουν στην περιοχή που έχει αναφερθεί η ύπαρξη προβλήματος.

Να σημειωθεί, πως τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο «ροκ» από το απόγευμα και μετά, και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν επιχειρείται καν η αντιμετώπιση της βλάβης και η αποκατάσταση αφήνεται για την επόμενη ημέρα.

Τέτοιες σκηνές  – μεταφοράς συνεργείου αποκατάστασης βλάβης – καταγράφηκαν πριν λίγα εικοσιτετράωρα όταν ένα μεγάλο τμήμα της Πάτρας από Παπαφλέσσα μέχρι Γούναρη, βυθίστηκε για μισή και πλέον ώρα στο σκοτάδι.

Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, νεαρό ζευγάρι με ανήλικο παιδί που ήταν άρρωστο – το ζευγάρι κατοικεί στην περιοχή των Δεμενίκων της Πάτρας – είχε αναφέρει την ύπαρξη βλάβης στην ηλεκτροδότηση του σπιτιού του, αλλά το συνεργείο δεν πήγε ποτέ στο σημείο.

Τα αίτια

Αιτία για να καταγράφονται αυτές οι σκηνές απείρου κάλλους σε επίπεδο περιφερειακής διεύθυνσης της ΔΕΗ, είναι περιστολή δαπανών σε μια σειρά επιδομάτων που λάμβαναν οι τεχνικοί της επιχείρησης, λόγω υπέρβασης της δαπάνης που προβλέπεται μετά τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ένα είδος κόφτη για να μην αναγκαστεί η επιχείρηση να προχωρήσει σε μειώσεις στους μισθούς.

Οι τεχνικοί της ΔΕΗ σε απάντηση, προχώρησαν σε λήψη απεργιακών μέτρων, που σημαίνει πως ναι μεν προσέρχονται στην εργασία τους, αλλά δεν οδηγούν αυτοκίνητο της επιχείρησης, από την στιγμή που κανονικά έπρεπε να υπάρχει εργαζόμενος με ειδικότητα οδηγού  και δεν επιχειρούν σε ορισμένες περιπτώσεις αντιμετώπιση βλαβών, σε ώρες κατά τις οποίες αυτό δεν είναι δυνατόν λόγω σύνθεσης του συνεργείου.


Να σημειωθεί, πως εδώ ακριβώς καταγράφεται το απίστευτο. Η ΔΕΗ , η οποία έχει προχωρήσει στο κόψιμο των επιδομάτων που αποτελούν την αιτία για να μην εκτελούν οι τεχνικοί μια σειρά εργασιών οι οποίες δεν προβλέπεται  στα καθήκοντά τους, δικαιολογεί σε άλλο κωδικό τις δαπάνες για τις μισθώσεις των ταξί και των φορτηγών μεταφορών, με τα οποία οι τεχνικοί πηγαίνουν στα σημεία που υπάρχει βλάβη, παρόλο που το κόστος ακόμα και αν δεν είναι μεγαλύτερο σίγουρα είναι το ίδιο.
Πηγή:protothema.gr

Απαγόρευση απεργιών,απολύσεις ΔΥ,κατάργηση σπουδαστικών συλλόγων...ποιος Νεοδημοκράτης τα προτείνει;;

Ο χουντικός γιος του βασανιστή Σκαλούμπακα είναι φίλος του Άδωνη και περήφανος νεοδημοκράτης

Ήταν ο διοικητής του τάγματος της Μακρονήσου την περίοδο της «αναμόρφωσης» των αριστερών.
Ο Παναγιώτης Σκαλούμπακας, ήταν επίσης ο ενορχηστρωτής των φρικτών βασανιστηρίων της Μακρονήσου. Στην ιστορία έχει μείνει η φράση του, κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων… «δεν βλέπω αίμα, δεν βλέπω αίμα»!
Την κληρονομιά του Παναγιώτη Σκαλούμπακα έχει αναλάβει να συνεχίσει ο γιος του -και μέλος της ΝΔ- Χρήστος Σκαλούμπακας, που κάνει αγώνα κατά των αριστερών -και υπέρ του «πολιτικού κρατούμενου» από τη Χούντα, Κυριάκου Μητσοτάκη– στα social media.
Ας απολαύσουμε τον «συναγωνιστή» του Άδωνη, Χρήστο Σκαλούμπακα:
Με περηφάνια κρατάει την κάρτα μέλους της ΝΔ, στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, ο Χρήστος Σκαλούμπακας… έχοντας ψηφίσει κατά σειρά Άδωνηκαι Κυριάκο στις δύο αναμετρήσεις.

Σενάρια τρόμου από το Bloomberg για το 2017


Νέα Υόρκη
Όπως κάθε χρόνο, το Bloomberg παρουσίασε τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις του για την επόμενη χρονιά. Μερικές είναι ίσως «τραβηγμένες» κι άλλες που μοιάζουν «τραβηγμένες», ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι προέβλεψε το Brexit και την εκλογή Τραμπ...
Οι φετινές εκτιμήσεις του Bloomberg, που στηρίζονται σε πολιτικές και οικονομικές αναλύσεις, αφορούν την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη και ένταση στις ΗΠΑ λόγω Τραμπ. Το 2017 θα είναι χειρότερο από το 2016 είναι το γενικό συμπέρασμα.
Ειδικά, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η πρόβλεψη είναι ότι παρά τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα τα οποία συνεχίζονται η οικονομία συνεχίζει να καταρρέει χωρίς αυτή τη φορά να υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα.

Αναλυτικά τα σενάρια έχουν ως εξής: 
Ο λαϊκισμός στην Ευρώπη

Η Μαρίν Λεπέν κερδίζει τις γαλλικές εκλογές. Οδηγεί τη χώρα σε δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρώπη και κερδίζει και αυτό. Η Γαλλία γίνεται η δεύτερη μεγάλη χώρα μετά την Αγγλία που θα αποχωρήσει και αυτό ουσιαστικά διαλύει την ΕΕ, τουλάχιστον με τη μορφή που την ξέρουμε.

Στην Ιταλία γίνονται εκλογές τις οποίες κερδίζει ακόμη ένας λαϊκιστής, ο Μπέπε Γκρίλο των 5 αστέρων, κάτι που δημιουργεί ακόμη πιο εκρηκτικο πολιτικό μείγμα στην Ευρώπη.
Στη Γερμανία, η Ανγκελα Μέρκελ χάνει τις εκλογές και στη Βρετανία την εξουσία χάνει η Τερίσα Μέι την οποία αντικαθιστά κάποιος σκληροπυρηνικός υποστηρικτής του Brexit. 
Ένταση στις ΗΠΑ

Το Bloomberg τονίζει πως οι πρώτες εβδομάδες Τραμπ στη εξουσία θα είναι ομαλές και εκτιμά ότι σε περίπτωση που μεταξύ των πρώτων ενεργειών του είναι, για παράδειγμα, κάποια οικονομική μεταρρύθμιση, θα αυξήσει και τα ποσοστά δημοτικότητάς του.
Ωστόσο, παράλληλα θα υπάρξουν σημαντικές αντιδράσεις εναντίον του, ειδικά από την πολιτεία της Καλιφόρνια. Στην συγκεκριμένη πολιτεία το Bloomberg αναφέρει πως τα κινήματα θα είναι τόσο ισχυρά και οι αντιδράσεις τόσο έντονες που δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και ένα δημοψήφισμα για Calexit…
Οι ΗΠΑ ενάντια στον υπόλοιπο πλανήτη

Το χειρότερο το Bloomberg το κρατά για το τέλος αναφέροντας πως δεν είναι απίθανο οι ΗΠΑ να αποφασίσουν τελικώς να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ, κάτι που θα προκαλέσει ντόμινο παγκοσμίων εξελίξεων.
Μία από αυτές ίσως να είναι η εκ νέου «ψυχρότητα» στις σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας, αλλά και ένας επίσημα κηρυγμένος οικονομικός πόλεμος με την Κίνα.

Παράλληλα, η έξοδος των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ θα αφήσει ανοιχτό το πεδίο στη Ρωσία για εγκαθίδρυση δικών της συστημάτων και επιρροών τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Συρία.
Πηγή:news.in.gr/

Ν. Νικολόπουλος: «Προϋπολογισμό – σφαγείο εγώ δεν ψηφίζω»



Καταψηφίζει τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, όπως ανέφερε και κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για έναν ακόμα προϋπολογισμό που υπακούει στη συνταγή της λιτότητας χωρίς όρια αλλά και χωρίς αντίκρυσμα και ο οποίος φορτώνει τους Έλληνες

Τα οφέλη μίας χούφτας ξηρών καρπών τη μέρα

Οι άνθρωποι που τρώνε τουλάχιστον μια φούχτα ξηρών καρπών κάθε μέρα (γύρω στα 20 γραμμάρια), έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρκίνο και άλλες ασθένειες, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-νορβηγική επιστημονική έρευνα. 

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ντάγκφιν 'Αουνε της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πρώτου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMC Medicine", αξιολόγησαν 29 μελέτες από όλο τον κόσμο, που αφορούσαν συνολικά 819.000 ανθρώπους, σχετικά με τη σχέση ξηρών καρπών και ασθενειών. 
Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι μια καθημερινή χούφτα ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφιανιαίας νόσου κατά σχεδόν 30%, του καρκίνου κατά 15% και του πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 22%. Επίσης, μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος θανάτου από πνευμονοπάθεια και του διαβήτη κατά σχεδόν 40%. 
Όπως είπε ο 'Αουνε, «βρήκαμε μια συστηματική μείωση του κινδύνου για διάφορες παθήσεις, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει πραγματική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των ξηρών καρπών και στην υγεία. Πρόκειται για σημαντικό όφελος, για μια μάλιστα τόσο μικρή ποσότητα τροφής».

Τα οφέλη -που οφείλονται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, πολυακόρεστα λίπη και άλλα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά- αφορούν πολλά είδη ξηρών καρπών, όπως φουντούκια, καρύδια, φιστίκια κ.α. 

Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν φαίνεται ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας πάνω από 20 γραμμάρια, επιφέρει κάποια ουσιαστική περαιτέρω βελτίωση στα οφέλη για την υγεία.
Πηγή:nooz.gr

Ακαταδίωκτο για στελέχη τραπεζών που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις «κόκκινων» δανείων

Νομική ασυλία σε στελέχη τραπεζών ή δημόσιους λειτουργούς που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων θα προσφέρει ο πτωχευτικός νόμος. Στόχος είναι να

Σόιμπλε: Μέτρα ή Grexit, δεν υπάρχει τρίτος δρόμος

Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η λήψη σκληρών μέτρων αποτελεί μονόδρομο, από τη στιγμή που αποφάσισε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με την "Καθημερινή".

"Η αποστολή να φέρουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική πορεία, υπό τον όρο της συμμετοχής στη νομισματική ένωση, είναι –το παραδέχομαι– μακράς

Τορπίλη ρίχνει το ΔΝΤ: Ανοίξτε τα καταστήματα όλες τις Κυριακές

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΛΗΡΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Tου Χρήστου Κολώνα
Την πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων με ψήφιση νόμου μέσα στον Δεκέμβριο απαίτησε το ΔΝΤ από την κυβέρνηση.

20161207

Τρομακτικό ατύχημα στα Ιωάννινα: Νταλίκα κρεμόταν για ώρες στον γκρεμό [εικόνα]

Toν... χάρο με τα μάτια του είδε ένας οδηγός νταλίκας, όταν το όχημά έχασε τον έλεγχο λόγω πυκνής ομίχλης και βρέθηκε να κρέμεται με τον τράκτορα σε γκρεμό στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Αθηνών.
Το ατύχημα έγινε στο ύψος της Κανέτας και αμέσως έσπευσαν δυνάμεις της Τροχαίας και της Πυροσβεστικής που έκλεισαν για αρκετή ώρα τον δρόμο, ώσπου να απομακρυνθεί το βαρύ όχημα.
Ευτυχώς ο οδηγός δεν τραυματίστηκε.
Πηγή:iefimerida.gr

Πάτρα: Απεργούν την Πέμπτη οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί

Τη συμμετοχή του στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, ο οποίος καλεί τους εκπαιδευτικούς στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 10.30 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο στην πλατεία Όλγας.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου έχει ως εξής:
«Όλοι στην Απεργία την Πέμπτη στις 8 Δεκεμβρίου 2016
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπροστά στις απαιτήσεις και τις πιέσεις των Ευρωπαίων για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης και σε πλήρη συμφωνία με δανειστές, ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς, ετοιμάζει νέο γύρο λεηλασίας και αντεργατικών μέτρων. Τα μέτρα που προωθούν σαρώνουν όσες εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις απέμειναν από τα προηγούμενα μνημόνια. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προετοιμάζει το 4ο κατά σειρά Μνημόνιο με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ. Η «δίκαιη ανάπτυξη», που υπόσχονται, σημαίνει νέα κέρδη για τους πλούσιους, βάθεμα της φτώχειας, μεγαλύτερη ανεργία, ελαστική απλήρωτη εργασία και εργασιακό μεσαίωνα χωρίς καθόλου συνδικαλιστικά δικαιώματα και προστασία για τους πολλούς.
Οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης και των δανειστών έχουν ένα και μοναδικό στόχο: ακόμα πιο φτηνή, ελεγχόμενη και κατακερματισμένη εργατική δύναμη. Για την παραπέρα αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, ώστε να έρθουν «επενδυτές» σε μια χώρα όπου θα υπάρχουν μισθοί πείνας και ανύπαρκτα δικαιώματα.
Τα μέτρα αυτά έρχονται και στο Δημόσιο. Το ΔΝΤ και η ΕΕ εκτιμούν ότι δήθεν το Δημόσιο έμεινε αλώβητο στην κρίση, σε αντίθεση με τα πλήγματα που υπέστησαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι δανειστές απαιτούν μόνιμο σύστημα απολύσεων χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Με εργαλείο την αξιολόγηση μεθοδεύουν απολύσεις, τη μισθολογική καθήλωση αλλά και νέες μειώσεις, ενεργοποιώντας και τον περίφημο δημοσιονομικό «κόφτη». Το καθεστώς της αδιοριστίας παγιώνεται και στη θέση της σταθερής και μόνιμης εργασίας μπαίνει κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης.
Η φοροληστεία δεν έχει τελειωμό αφού ανάμεσα στα άλλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μειώσει ακόμα περισσότερο το αφορολόγητο όριο στα 5000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός για το 2017 προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και περικοπές κρατικών δαπανών 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα προβλέπει ιδιωτικοποιήσεις μαμούθ, δηλαδή ληστρικό ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων και ακινήτων -  φιλέτων, ύψους 2 δις. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στους πιστωτές.
Η κυβέρνηση σε συμφωνία με το κουαρτέτο ετοιμάζεται να νομοθετήσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Τώρα χρειάζεται ενιαία πανεργατική κλιμάκωση με απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις, σε κοινό αγώνα με τη νεολαία και τα πληττόμενα μικρομεσαία στρώματα. Για να σταματήσει η αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Για να μην έρθει στη Βουλή η νέα αντεργατική λαίλαπα, για τον απεγκλωβισμό από την θηλιά του χρέους και τη διαγραφή του, την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Η ΑΠΕΡΓΙΑ της 8ης Δεκέμβρη πρέπει να αποτελέσει βήμα στην αναγκαία αγωνιστική πανεργατική κλιμάκωση ως απάντηση στη νέα αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε κοινό αγωνιστικό βηματισμό με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τους άνεργους και τα πληττόμενα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να συμβιβαστούν με την πολιτική των μνημονίων, παλιών και νέων.
Μπορούμε να ανατρέψουμε τη βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας καλεί όλους τους συναδέλφους να κλείσουν τα σχολεία.
Η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 10:30 π. μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.
Κανείς δεν είναι δυνατότερος από τον οργανωμένο και αποφασισμένο λαό!
Όλοι στον αγώνα!»

Νικολόπουλος:Εντολή νέων θυσιών του λαού, δεν υπογράφω

Η ομιλία του  Νίκου Νικολόπουλου για τον προϋπολογισμό του 2017: 
Κυρίες και κύριοι,
 Πριν λίγα  24ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να παρασχεθεί στην Ελλάδα ένα ευνοϊκότερο πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που είναι αναμφισβήτητα θετικό και πρέπει να χαιρετιστεί με εντιμότητα και παρρησία, τουλάχιστον από Read more…όσους δεν υποβιβάζουν την αλήθεια προς όφελος των
κομματικών σκοπιμοτήτων.
Είναι αρκετά τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για το χρέος;
Πιστεύω πως όχι.
Είναι όμως η πρώτη φορά που η Ευρώπη παρέχει ένα συγκεκριμένο πακέτο ελάφρυνσης και ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις που και άλλες φορές στο παρελθόν παρείχε, αλλά δεν υλοποίησε.
Δεν δικαιούμεθα να μην ανταποκριθούμε στην πρόκληση.
Δεν δικαιούμεθα να πούμε ας αφήσουμε να αποτύχει η Κυβέρνηση… αφού το μάρμαρο θα το πληρώσει ο Λαός, και ο τόπος θα επιστρέψει στο 2009.
Οφείλουμε λοιπόν να αναγνωρίσουμε μία θετική εξέλιξη που φοβάμαι όμως ότι εμπεριέχει και αρνητικές εξελίξεις, κυρίως ως προς την ύπαρξη του δημοσιονομικού χώρου που έχει άμεσα ανάγκη η χώρα για να στηρίξει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης.
Και αυτό που αναφέρω, έχει άμεση σχέση με τον προϋπολογισμό που συζητάμε και για τον οποίο, τόσο στην επιτροπή της Βουλής όσο και σήμερα, εκφράζω την απόλυτη απογοήτευσή μου.
Δεν αισθάνομαι ότι θα προσέφερα καλές υπηρεσίες στην κυβέρνηση, ή στον τόπο, αν αποδεχόμουν και υπερψήφιζα τον προϋπολογισμό που έχουμε ενώπιον μας.
Η διατήρηση των πλεονασμάτων στο ύψος του 3,5% του ΑΕΠ, που όπως ακούσαμε από τις Βρυξέλλες, αναμένεται να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια, αποτελεί για την χώρα μας έναν, όχι απλώς στενό, αλλά ασφυκτικό κορσέ, που για να επιτευχθεί απαιτεί νέο «αίμα» από τον ελληνικό λαό.
Είναι δε, ένας στόχος απολύτως οραματικός και παντελώς ανέφικτος κατά την προσωπική μου άποψη για τα επόμενα χρόνια.
Ακόμα και για το 2017 όμως, η ανάγκη επίτευξης αυτού του στόχου, είναι βέβαιο πως θα κοστίσει ακόμα περισσότερη φτώχεια και απελπισία στον ελληνικό λαό, ο οποίος ήδη στενάζει και δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον ούτε στις βασικές ανάγκες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το φωνάζω από την αρχή της κρίσης και θα το φωνάζω συνέχεια.
Τόσο εδώ, στην Αθήνα, όσο και στις Βρυξέλλες, κάποιοι τεχνοκράτες κοιτάζουν τους αριθμούς.
Εμείς όμως, είμαστε πολιτικοί.
Και οφείλουμε να σταθούμε πάνω από τους τεχνοκράτες και πάνω από τους αριθμούς, κοιτάζοντας κατά πρόσωπο τους ανθρώπους.
Ποια είναι η πολιτική των τελευταίων ετών, στην οποία στηρίζονται αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα; Είναι η πολιτική των δανειστών για συνεχή αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε όλους τους επιμέρους τομείς της φορολογίας:
Τι δεν καταλαβαίνουμε;
Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να εξορθολογίσουμε τις πολιτικές που ασκούνται και οι οποίες συνέχεια πλήττουν τους πολλούς και τους πιο αδύναμους και μάλιστα, με εξαιρετικά άνισους και άδικους τρόπους;
Δημοσιονομική τάξη δεν σημαίνει… οικονομική ευθανασία των πολιτών!
Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει ποτέ στην ανάπτυξη με μία ρημαγμένη κοινωνία!
Το αντιλαμβανόμαστε;

Το αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση, που ακόμα μία χρονιά ακολουθεί την πεπατημένη του αδιεξόδου, προσθέτοντας νέα δυσβάσταχτα βάρη σε εκείνους που δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν ούτε τα βασικά τρόφιμα;
Καλούμαστε να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό που φέρνει άλλα 2,5 δις σε φόρους, οι περισσότεροι έμμεσοι, και μπορούμε να πούμε «ναι» σε ένα τέτοιο σχέδιο;
Εγώ, κυρίες και κύριοι, δεν μπορώ.
Και δεν πρόκειται να πω «ναι».
Με την δική μου ψήφο δεν θέλω να  μεγαλώσει το πρωτογενές πλεόνασμα πάνω στις πλάτες των συνηθισμένων υποζυγίων, με τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις που ταΐζουν ολάκερες φαμίλιες και με τους μισθούς της πείνας που στον ιδιωτικό τομέα ιδιαίτερα, καταβάλλονται στη χάση και τη φέξη.
Αναρωτιέμαι, όταν  ακούω στην αίθουσα  αυτή κάποιους συναδέλφους, που δήθεν στηρίζουν τις προτάσεις τους στην κοινή λογική και στο πολιτικά ορθό, εάν αυτοί ζούνε στον κόσμο που ζω εγώ.
Εάν γνωρίζουν άνεργους, συνταξιούχους, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Εάν ξέρουν τι περνάνε οι άνθρωποι με αναπηρίες και οι πολύτεκνοι.
Εάν έχουν αίσθηση για την ποσότητα των συσσιτίων που καθημερινά παρέχονται από συλλόγους, μητροπόλεις και ενορίες.
Εγώ σε αυτό τον κόσμο ζω και γι’ αυτό δεν μπορώ να προσφέρω τη ψήφο μου σε έναν προϋπολογισμό – σφαγείο, που μπορεί να εγκριθεί από τους δανειστές, αλλά δεν θα εγκριθεί ποτέ από τους πολίτες της χώρας μου.
Κυρίες και κύριοι,

Πριν μερικές μέρες, έπεφταν βροχή τα χειροκροτήματα στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, όταν, ευρισκόμενος εδώ στην Αθήνα, μιλούσε για ανάπτυξη και έλεγε ότι οι δημόσιες δαπάνες υποβοηθούν αυτή την ανάπτυξη.
Όμως η κυβέρνηση πράττει τα ακριβώς αντίθετα και η αξιωματική αντιπολίτευση υπερθεματίζει σε αυτή τη συνταγή, που όλοι ξέρουν πια ότι αποτελεί καταστροφή.
Γι’ αυτό και όχι απλά απορώ, αλλά πραγματικά απογοητεύομαι και αντιδρώ, βλέποντας την σημερινή  κυβέρνηση να υιοθετεί ένα πλήρως νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και μία αντιπολίτευση που θέλει να αποκαλείται κεντροδεξιά, να υιοθετεί τις «συνταγές» του ΔΝΤ και των Βρυξελλών, υποστηρίζοντας για παράδειγμα πως αποτελούν ιδεοληψία οι συλλογικές συμβάσεις, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η άρνηση των μαζικών απολύσεων και στο Δημόσιο.
Ιδιαίτερα καθώς προέρχομαι και ανήκω στην κοινωνική κεντροδεξιά, αναρωτιέμαι ποιους εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης:
Τον ΣΕΒ ή τους μπαρουτοκαπνισμένους αγωνιστές της ΔΑΚΕ που πριν λίγες μέρες κατήγγειλαν τον ΣΕΒ, λέγοντας πως ταυτίζεται με τις θέσεις του ΔΝΤ και προσβάλλει τους κοινωνικούς εταίρους;
Η ΝΔ είναι σήμερα στην αντιπολίτευση.
Μπορεί να αρθρώσει επιτέλους μία καθαρή κουβέντα για τους μισθούς και τις συντάξεις;
Μπορεί να μας πει το σχέδιό της για την ανάταξη της οικονομίας, πέρα από τις γενικόλογες διατυπώσεις για μειώσεις φόρων, κυρίως στα επιχειρηματικά κέρδη;
Μπορεί να μας πει εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με τις συλλογικές συμβάσεις και τι σκοπεύει να κάνει για τους κακοπληρωμένους και απλήρωτους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα;
Μπορεί να μας πει το σχέδιό της για τον δημόσιο τομέα και τη μείωση μισθών, τις απολύσεις και τις μετακινήσεις υπαλλήλων;
O κ. Μητσοτάκης μιλάει για «συμφωνία αλήθειας». Πείτε την αλήθεια κύριε Μητσοτάκη, λοιπόν:

Θα ακολουθήσετε το μνημόνιο, ναι ή όχι;
Θα δεχτείτε τη συνταγή των δανειστών, ναι ή όχι; Όταν έρθουν και σας πουν:
Να κόψετε κι άλλο την  σύνταξη όλων των Ελλήνων, θα το κάνετε ή όχι;
Επανέρχομαι όμως στην κυβέρνηση.
Γιατί δικός της είναι ο προϋπολογισμός που συζητάμε.
Δικό της έργο και αποτέλεσμα των δικών της πράξεων.
Και λέω:
Λυπάμαι, γιατί δυστυχώς ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση δαπανών κατά 3,7%, δηλαδή 1,7 δις ευρώ, οι περικοπές αυτές προέρχονται κυρίως από τις συντάξεις όπου το μαχαίρι φθάνει τα 600 εκατομμύρια.
Δεν είμαι διατεθειμένος, να στηρίξω τέτοιου είδους επιλογές όταν έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες περικοπές από τις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν και τις οποίες δικαιολογημένα στιγματίσαμε.
Θέλω να σας θυμίσω ότι το 2012 είχα το θάρρος να παραιτηθώ από τη θέση του Υφυπουργού Εργασίας λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία μου, όταν αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση εκείνη δεν σκόπευε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.
Δεν θα έρθω λοιπόν σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά για να την δικαιώσω!   
Ο προϋπολογισμός δείχνει απλά και μόνο μία ηγεσία που «καλουπώθηκε» από τους δανειστές και εφαρμόζει κατά γράμμα, μία πολιτική που δεν έπρεπε γιατί δεν είναι  δική της.
Και είναι τραγικό, οι Έλληνες να καλούνται να εφαρμόσουν προύπολογισμούς φτώχειας, μόνο και μόνο για να μην θιγεί η ασφάλεια της κ. Μέρκελ, και του κ. Σόϊμπλε, προ των δικών τους εκλογών.
Γιατί αυτό συμβαίνει και ας μην κοροϊδευόμαστε…
Το τελευταίο διάστημα, ακούμε πάλι και πάλι από την κυβέρνηση όχι δεν πρόκειται να δεχτεί νέα μέτρα. Αλήθεια όμως, το πιστεύει κανένας;
Εγώ πάντως, όχι.
Και μαζί μου, νομίζω η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.
Και οι Έλληνες, επαναλαμβάνω, δεν είναι… αριθμοί. Είναι άνθρωποι.
Είναι λάθος να λένε οι δανειστές «βγάλτε πλεόνασμα» και εμείς να το κάνουμε στερώντας οξυγόνο επιβίωσης από την κοινωνία, γνωρίζοντας δε ότι με αυτή την συνταγή ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει.
Και είναι λάθος, να περιμένουμε ότι με τη σημερινή δομή του κράτους και της φορολογικής διοίκησης, μπορεί να υπάρξει λογική και δικαιοσύνη.
Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας νομίζω πως πρέπει για όσους παρακολουθούν την συζήτηση από το κανάλι της Βουλής να δώσω νούμερα:

Ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση δαπανών, 600 εκ. ευρώ, από τις συντάξεις.

Φαντάζομαι αντιλαμβάνεστε ότι ουσιαστικά, έτσι αφαιρούνται  600 εκ. ευρώ από την πραγματική αγορά δηλαδή και  από το κουλούρι των παιδιών και το βοήθημα των ανέργων παιδιών κάθε οικογένειας.

Είναι πολιτική που μπορεί να φέρει ανάπτυξη; Όχι.

Μήπως θα διορθώσει τίποτε από αυτά ο παρών προϋπολογισμός ;

Όχι βέβαια.

Ούτε καν  η κυβέρνηση  ισχυρίζεται κάτι τέτοιο.

Εκείνο που λέει είναι ότι είναι σύμφωνος με τα Μνημόνια, δικά της και των προηγούμενων και ότι θα επιτευχθούν οι συμφωνημένοι με τους δανειστές στόχοι.

Η μόνη, μειωμένης αξιοπιστίας  υπόσχεση που δίνει, είναι ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

Λυπάμαι λοιπόν, αλλά, τέτοιες πολιτικές δεν μπορώ να υποστηρίξω.

Εντολή νέων θυσιών του λαού, δεν υπογράφω.

Κλείνοντας, θέλω να θυμίσω ότι πρόσφατα ο πρωθυπουργός είπε ότι η κοινωνία δεν είναι δυσαρεστημένη επειδή υπήρχε άλλη επιλογή, αλλά επειδή αργεί η ανάκαμψη.

Και έχει δίκιο.

Όμως θέλω και εγώ να του πω ότι με πολιτικές διαρκούς και αυξανόμενης  λιτότητας, η ανάκαμψη θα αργεί όλο και περισσότερο.

Όσο οι επόμενες μέρες θυμίζουν τις προηγούμενες, τόσο η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου θα μεγαλώνει.

Η κυβέρνηση, φοβάμαι πως έχει μπει σε μία στενωπό που δεν θα ανοίξει ποτέ.

Ελπίζω, πραγματικά, να διαψευστώ.

Γιατί το έχει ανάγκη η χώρα.

Ωστόσο, είμαι υποχρεωμένος να καταψηφίσω τον προϋπολογισμό του 2017.

Σας ευχαριστώ πολύ.