page contents

20171102

Γραμματέας Χριστοφοράκου: 2% του τζίρου τηλεπικοινωνιών πήγαιναν σε «χορηγίες» σε ΠΑΣΟΚ,ΝΔ Πολιτική Ανοιξη κλπ...

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από την κ. Αικτερίνη Τσακάλου,
πρώην γραμματέα του Χριστοφοράκου στη δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση της κ. Τσακάλου μπορεί να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Μίλησε για το χρήμα έρρεε άφθονο από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens «προκειμένου να ανοίγουν οι δουλειές», για τον Μιχάλη Χριστόφοράκο που «δεν κύλαγε αίμα μέσα του, ήταν τραγικά φιλόδοξος», αλλά και για τις στενές σχέσεις του γερμανικού κολοσσού με την οικογένεια Μητσοτάκη, για όλα μίλησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η πρώην γραμματέας του Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσάκαλου, στη δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο.

Η μάρτυρας επιβεβαίωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι η Siemens δαπανούσε το 2% του τζίρου του τμήματος τηλεπικοινωνιών για «χορηγίες». Ανάμεσα σε αυτές ήταν οι 15.000 ευρώ προς την νεολαία ΠΑΣΟΚ καθώς και αδιευκρίνιστο ποσό που είχε λάβει η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά.

Ειδικότερα, στην κατάθεσή της η κυρία Τσακάλου μίλησε για «δωρεές» (οικιακό εξοπλισμό, τηλεφωνικά κέντρα κ.τλ.) σε πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του, Μάρεβα Γκραμπόβσκι, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Η μάρτυρας έκανε επίσης λόγο και για ιδιαίτερες σχέσεις με τους κ.κ. Γείτονα και Μαντέλη.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσή της, η κυρία Τσακάλου έκανε αναφορά και στη ναύλωση ελικοπτέρου, προκειμένου να μεταβεί ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στο γάμο του Κώστα Μπακογιάννη, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να καταθέσει ποιος είχε ναυλώσει το ελικόπτερο.
Η κυρία Τσακάλου διευκρίνισε, ωστόσο, πως τα συγκεκριμένα δώρα δεν ήταν μεγάλης αξίας σε σχέση με το 2% που πήγαινε για τις χορηγίες στα κόμματα. Όπως ανέφερε, τα «δώρα» αυτά ήταν περισσότερο για την προβολή της Siemens και, συνεχίζοντας, τόνισε: «Δεν μπορεί να πει κανείς ότι κάποιος δωροδοκήθηκε με ένα ψυγείο και μια κουζίνα».
Η πρώην γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου, που έχει καταθέσει και ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής, επανέλαβε και ενώπιον του δικαστηρίου όσα είχε πει αρχικά για χορηγίες της Siemens προς πολιτικά κόμματα -«προκειμένου να ανοίγουν οι δουλειές», αλλά και για «δώρα» προς πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα, ανέφερε πως τα παραπάνω της τα είχε πει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.
Ακόμη, η μάρτυρας τόνισε πως η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ είχε λάβει χορηγία 15.000 ευρώ, ενώ χορηγία είχε λάβει και η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά.

Η μάρτυρας δέχθηκε «βροχή» σχετικών ερωτήσεων από την έδρα και, απαντώντας, έκανε εκτενή αναφορά στις σχέσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου με την οικογένεια Μητσοτάκη.
Ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Τσακάλου: «Μου είχε παραγγείλει τηλεφωνικά κέντρα για τον εξοπλισμό δυο πολιτικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, νομίζω ότι η κάλυψη της δαπάνης ξεπερνούσε το επιτρεπόμενο όριο. Μου είχε πει ο Χριστοφοράκος να βρω τρόπο να καλυφθούν από την εταιρεία, αλλά εγώ δεν είχα κανέναν μαγικό τρόπο. Υπήρξε μεγάλη χρονοτριβή, έγινε φασαρία στον Τύπο και τελικά τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης».

Η κυρία Τσακάλου διευκρίνισε πάντως οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν ενέπιπταν στα λεγόμενα «μαύρα ταμεία», καθώς χρεώνονταν με «θέση κόστους». Ωστόσο, η ίδια μίλησε για ταξίδι που είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο εξωτερικό και για το οποίο, όπως είπε, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος της είχε δώσει 10.000 ευρώ, προκειμένου να τα καταθέσει σε λογαριασμό ως δαπάνες.

Στο πλαίσιο της κατάθεσής της, η κυρία Τσακάλου ανέφερε ακόμη πως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μετά το 2006 της είχε ζητήσει να καταστρέψει όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μεταξύ των οποίων και ο περίφημος φάκελος, ο οποίος περιείχε τις δωρεές σε πολιτικούς και τις χορηγίες σε πολιτικά κόμματα. Ο φάκελος αυτός δεν καταστράφηκε.

Αναφερόμενη στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, η κυρία Τσακάλου τον περιέγραψε εν ολίγοις ως έναν αδίστακτο manager. Είπε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μια πολύπλευρη προσωπικότητα και έναν εξαιρετικά ικανό manager. Δεν κύλαγε αίμα μέσα του. Ήταν ευφυέστατος, μηχανορράφος και τραγικά φιλόδοξος. Έκανε επέλαση. Είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουν όλοι οι νοσηρά φιλόδοξοι άνθρωποι. Αλλά δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς σε αυτή τη θέση».

Η μάρτυρας μίλησε όμως και για τον Πρόδρομο Μαυρίδη, ο οποίος τότε ήταν ο επικεφαλής του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Siemens. Όπως είπε: «Ο Μαυρίδης ήταν ευθύς άνθρωπος με αξίες, με αρχές. Δεν υπήρχε περίπτωση να κρεμάσει φίλο και, όπως ήταν φυσικό, σε αυτό το επίπεδο συγκρουόταν με έναν ξύλινο ηγέτη, όπως ήταν ο Χριστοφοράκος. Ο Χριστοφοράκος ήθελε ο Μαυρίδης να διοικεί τις τηλεπικοινωνίες, αλλά δεν του επέτρεπε να έχει τον έλεγχο των οικονομικών του τμήματος. Ο Χριστοφοράκος έπαιρνε το 2% του τζίρου του τμήματος και το έστελνε στη Γερμανία. Ο Μαυρίδης ασχολιόταν να φέρνει πελάτες».

Τέλος, η κυρία Τσακάλου μίλησε και για τον τον ξυλοδαρμό που υπέστη έξω από το σπίτι της, τον Μάρτιο του 2015, αλλά και διάφορα περιστατικά μικρότερης σοβαρότητας, τα οποία της έχουν συμβεί και τα οποία η ίδια τα συνδέει με την επαγγελματική της ιδιότητα.

Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα έχουν αποσιωπήσει τα τελευταία επτά χρόνια την περίπτωσή της θα γράψει ο Κώστας Ζαφειρόπουλος στην Εφημερίδα των Συντακτών για την πρώην Γραμματέα του Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσακάλου: Η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου αγνοεί το όνομά της και όσα σημαντικά έχει ήδη καταθέσει δημοσίως για την υπόθεση Siemens. Η είδηση του ξυλοδαρμού της τον Μάρτιο του 2015 πέρασε «στα ψιλά» στον Τύπο.

Το ημερολόγιό της είχε δύο στήλες: στην πρώτη καταγράφονταν τα ραντεβού του πρώην ισχυρού «αφεντικού» της Siemens -όπου υπάρχουν αρκετά πολιτικά ονόματα- και στη δεύτερη τα τηλεφωνήματα που δεχόταν ή πραγματοποιούσε ο Μιχ. Χριστοφοράκος.

Τη δεύτερη στήλη, αυτή των τηλεφωνημάτων, η Τσακάλου τη χρησιμοποιούσε και ως στήλη «υπενθύμισης» του προέδρου.

Σε πολλές από αυτές τις σημειώσεις μπορεί να υπάρχουν ασήμαντες υπενθυμίσεις, όπως από το πότε θα πάει στον οδοντίατρο, αν έχει πληρώσει τα κοινόχρηστα ή αν έχει προμηθευτεί εισιτήρια της Εθνικής ή του Ολυμπιακού, ωστόσο δεκάδες είναι τα ονόματα υπουργών και βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ  που ανέδειξε η κατάθεση Τσακάλου στους εισαγγελείς που διερεύνησαν την υπόθεση-Ζαγοριανός, Αθανασίου).

Διαβάζουμε-συνεχίζει η Εφσυν- από τα πρακτικά της εξεταστικής πως από τις 620 καταγεγραμμένες συναντήσεις του Χριστοφοράκου το 60%, δηλαδή οι 356, αφορούν μέλη της οικογένειας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Οι βουλευτές της επιτροπής το 2010, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Σήφης Βαλυράκης, διαπιστώνουν «μια προνομιακή σχέση της εταιρείας Siemens Ελλάς, του διευθύνοντος συμβούλου, των διευθυντικών και ηγετικών στελεχών με την οικογένεια Μητσοτάκη σε κοινωνικό ή άλλο επίπεδο, που εκφράζεται σε συγκεκριμένες συναντήσεις και επαφές από το 1999 μέχρι το 2007».

Βάσει της κατάθεσης Τσακάλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε 30 συναντήσεις (90 επαφές στο σύνολο) με τον Χριστοφοράκο, όσες και η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κ. Μητσοτάκης 23 συναντήσεις (121 επαφές συνολικά), η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκαμπόφσκι, είχε 30 τηλεφωνικές επαφές ενώ λιγότερες ήταν αυτές των Κατερίνας και Αλεξάνδρας Μητσοτάκη (14 και 4 αντίστοιχα).

Aπό το Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα υπενθυμίζουν με νόημα την περίεργη εκείνη συνάντηση Μητσοτάκη-Σόιμπλε από την οποία δεν υπήρξαν ούτε φωτογραφίες ενώ και τα δύο μέρη δεν έκαναν δηλώσεις σχετικές με τι ειπώθηκε στην συνάντηση. Από τον Σύριζα εκτιμούν ότι όσα έχουν αποκαλυφθεί για την σχέση Μητσοτάκη-Χριστοφοράκου είναι ο λόγος που τόσο η Καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο Σόιμπλε δεν δείχνουν ενθουσιασμένοι με την προοπτική διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου