page contents

20170105

Πάτρα: Φοβερό τροχαίο – Από θαύμα βγήκαν ζωντανοί


Άγιο είχε ένα ζευγάρι στο Μιντιλόγλι της Πάτρας. Σαν από θαύμα βγήκαν ζωντανοί από το αυτοκίνητό τους που ανατράπηκε και μετατράπηκε σε άμορφη μάζα.
Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο. Χτύπησε πρώτα σε ένα δέντρο και ύστερα το αυτοκίνητο έπεσε σε ένα υπερυψωμένο πεζοδρόμιο και ανατράπηκε.



Παρά τη σφοδρή σύγκρουση η γυναίκα κατάφερε να βγει χωρίς γρατζουνιά, ενώ ο σύζυγός της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, τα τραύματά του ωστόσο είναι ελαφρά.

20170104

Εγκρίθηκε το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας


Εγκρίθηκε, με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας.


Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια, «η κοινή υπουργική απόφαση αποτελεί την επικύρωση του αναθεωρημένου σχεδίου που καταρτίστηκε και βασίστηκε στο πλαίσιο του νέου εθνικού σχεδίου και των τοπικών σχεδίων των δημοτικών αρχών, και έπειτα από εκτενή δημόσια διαβούλευση, ιδίως με τους δήμους που έχουν την αρμοδιότητα για τα απορρίμματα».

20170103

[CNN Greece]: Το Μαξίμου εκτιμά πως η Μέρκελ δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίθεται ανεπανόρθωτα ζητώντας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να φύγει και τονίζουν ότι ο ίδιος έχει εγκλωβιστεί σε μία στρατηγική (τον Φεβρουάριο συμπληρώνει έναν χρόνο το αίτημα για εκλογές) που οδηγεί το κόμμα του στο απόλυτο αδιέξοδο. 

Η κυβέρνηση επιτίθεται προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ τον οποίο και χαρακτηρίζει «άνθρωπο των απολύσεων και της ανεργίας» καθώς θεωρεί ότι η σταδιακή αποδόμηση του προφίλ του κ. Μητσοτάκη θα βοηθήσει την κυβέρνηση μακροπρόθεσμα και στο επίπεδο των δημοσκοπήσεων.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου την τρέχουσα περίοδο δεν είναι στριμωγμένη μόνο η κυβέρνηση η οποία καλείται να διεξέλθει επιτυχώς την υπόθεση της δεύτερης αξιολόγησης. Για τα κυβερνητικά στελέχη μεγάλο πρόβλημα πολιτικής γραμμής έχει και η Νέα Δημοκρατία η οποία πιέζεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο και ανήκει να μην αξιώνει εκλογές σε μία ασταθή πολιτικά για την Ευρώπη χρονική στιγμή.
Γενικώς στην κυβέρνηση μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και την συνάντησή του με την Μέρκελ, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει συντονισμένο σχέδιο για πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, από το ραντεβού με την Μέρκελ, στο κυβερνητικό επιτελείο κατάλαβαν ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν επιθυμεί την δημιουργία νέων μετώπων στην Ευρώπη μεσούσης μίας προεκλογικής χρονιάς που θα καθορίσει συνολικά τις εξελίξεις στην γηραιά ήπειρο.
Επομένως στο Μαξίμου καταλήγουν στην εκτίμηση ότι όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταυτίζεται με την γραμμή Σόιμπλε και όσο αξιώνει να στηθούν κάλπες τόσο μεγαλύτερες απώλειες θα έχει διότι «το αφήγημα εκλογές έχει ένα τέλος».

Στην κυβέρνηση εκφράζουν μεν την αισιοδοξία τους πως τον Ιανουάριο μπορεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση όμως αρκετοί φοβούνται πως το «κλειδί» της διαπραγμάτευσης, δηλαδή το ΔΝΤ, μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της διαδικασίας έως ότου οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για το ελληνικό πρόγραμμα.
Σ’ αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξηγήσει ότι δεν είναι δική της ευθύνη η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά κυρίως της γερμανικής πλευράς και άλλων ευρωπαϊκών κρατών που περιμένουν τις αποφάσεις του ΔΝΤ επειδή έχουν δεσμευθεί στα κοινοβούλιά τους ότι μόνο με την συμμετοχή του Ταμείου θα κυλήσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

20170102

Το πλεόνασμα-ρεκόρ των 7,4 δισ. € και ο «κόφτης» Χουλιαράκη


Σε επίπεδα-ρεκόρ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού κατά το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, καθώς ανήλθε στα 7,416 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 3,863 δισ. ευρώ τον αναθεωρημένο στόχο του Προϋπολογισμού.
Με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλους τους υπουργούς, ο Γιώργος Χουλιαράκης τους καλεί να συνυπογράψουν ένα τετρασέλιδο «Μνημόνιο Συνεργασίας» για την αποτροπή παρεκκλίσεων από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2017
 Με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλους τους υπουργούς, ο Γιώργος Χουλιαράκης τους καλεί να συνυπογράψουν ένα τετρασέλιδο «Μνημόνιο Συνεργασίας» για την αποτροπή παρεκκλίσεων από την εκτέλεση του Προϋπολογ
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην υπεραπόδοση κατά 1,5 δισ. ευρώ που παρατηρείται στο σκέλος των εσόδων και την υπερσυγκράτηση κατά 2,373 δισ. ευρώ των δαπανών. Εκτός από πρωτογενές πλεόνασμα, ο Προϋπολογισμός εμφανίζει και πλεονασματικό ισοζύγιο 2,023 δισ. ευρώ.
Οι αυξημένοι φόροι που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, οι μαζικές εφάπαξ πληρωμές του φετινού ΕΝΦΙΑ και οι αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ εξαιτίας των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα έφεραν στα δημόσια ταμεία επιπλέον έσοδα 1,477 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου:
1. Τα καθαρά έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 47,942 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,501 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2016.
2. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 44,652 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,447 εκατ. ευρώ. Πάνω από τον στόχο βρέθηκαν οι εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:
• Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 144 εκατ. ευρώ.
• Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων κατά 423 εκατ. ευρώ.
• Αμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 40 εκατ. ευρώ.
• Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 71 εκατ. ευρώ.
• ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 15 εκατ. ευρώ.
• ΦΠΑ καπνού κατά 46 εκατ. ευρώ.
• ΦΠΑ λοιπών κατά 176 εκατ. ευρώ.
• Λοιποί ΕΦΚ (καπνού κ.ά.) κατά 133 εκατ. ευρώ.
Αντιθέτως, κάτω από τον στόχο βρέθηκαν οι εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:
• Φόροι στην περιουσία κατά 29 εκατ. ευρώ.
• ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 34 εκατ. ευρώ.
• Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων κατά 28 εκατ. ευρώ.
• Εσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 29 εκατ. ευρώ.
3. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,681 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 201 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2,882 δισ. ευρώ). Τον Νοέμβριο το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,133 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 563 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,577 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 527 εκατ. ευρώ.
4. Οι δαπάνες του κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016 ανήλθαν στα 45,919 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,373 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (48,292 δισ. ευρώ).
«Μνημόνιο Χουλιαράκη»
Στο μεταξύ, το δικό του «Μνημόνιο» επιβάλλει στα μέλη της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλα τα υπουργεία, αφού δίνει οδηγίες για την ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2017, καλεί τους υπουργούς να συνυπογράψουν ένα τετρασέλιδο «Μνημόνιο Συνεργασίας» ώστε να εκτελεστεί πιστά βάσει των δημοσιονομικών στόχων ο Προϋπολογισμός του 2017 • έτος το οποίο χαρακτηρίζει «ορόσημο» για την ελληνική Οικονομία.
Σύμφωνα με το «Μνημόνιο Χουλιαράκη», όλοι οι υπουργοί καλούνται να υπογράψουν ότι:
• Θα εφαρμόζουν διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφανούς απόκλισης από τους στόχους.
• Θα λειτουργούν εσωτερικά συστήματα και μηχανισμούς παρακολούθησης της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, ώστε να διασφαλίσουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.
• Δεν θα αναλάβουν υποχρέωση εάν δεν εξασφαλίζεται ότι υπάρχουν τα χρήματα για την κάλυψή της.
• Θα υπογράψουν μνημόνια με τους εποπτευόμενους φορείς για τη λήψη κάθε πρόσφορου και αναγκαίου μέτρου, όπως η μείωση των εξόδων του φορέα, σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων.
• Θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη ρεαλιστικότερη εκτίμηση, πρόβλεψη και παρακολούθηση των εσόδων και εξόδων των εποπτευόμενων φορέων γενικής κυβέρνησης.
ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ
Πηγή: ethnos.gr

20170101

Άγιος Βασίλης έρχεται _ Τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς!!

Άγιος Βασίλης έρχεται _ Τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς!!


[CNN Greece]: Τα πραγματικά προβλήματα της κυβέρνησης


Περιμένοντας να περάσουν οι εορταστικές ημέρες για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η κυβέρνηση επικεντρώνει εκ νέου τα πυρά της στη Νέα Δημοκρατία με αιχμή την επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς για το ξεμπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Το Μαξίμου επιμένει ότι έδωσε στην δημοσιότητα την επιστολή χθες, όχι επειδή πιέστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως γιατί περίμενε να παραδοθεί προηγουμένως στα χέρια των εκπροσώπων όλων των θεσμών, ούτως ώστε να μην κατηγορηθεί για υπέρβαση των επίσημων αποδεκτών.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση ευχόταν το μπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων μολονότι στις 5 Δεκεμβρίου τα είχε υποτιμήσει θεωρώντας ότι είναι αστεία. Κι αυτό διότι κατά βάθος βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με τους ακραίους δανειστές (δηλαδή τον γερμανό υπουργό Οικονομικών) περιμένοντας την καταστροφή της χώρας και την πτώση της κυβέρνησης.
Μάλιστα κύκλοι του Μαξίμου διερωτώνται για τι ακριβώς προσπαθεί να πείσει την κοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης που υποσχέθηκε στους θεσμούς κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ ότι είναι πρόθυμος να υλοποιήσει «και πέρα από το πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί» όταν σήμερα διαφωνεί με την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων;
Το πραγματικό, όμως, πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι ούτε οι φωνές της αντιπολίτευσης ούτε οι αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας ότι υποχρεώνεται σε δηλώσεις μετάνοιας προς τους θεσμούς.

Για την κυβέρνηση, το ζητούμενο είναι να ξεκινήσει εκ νέου η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η οποία αυτήν την στιγμή έχει παγώσει και λόγω των εορτών και κυρίως επειδή και οι δύο πλευρές στις τελευταίες τους συναντήσεις εμφανίστηκαν αμετακίνητες στις θέσεις τους.
Στόχος του Μαξίμου είναι η δεύτερη αξιολόγηση να μπορέσει να κλείσει εντός του Ιανουαρίου, επομένως αναμένει το πρώτο δεκαήμερο της νέας χρονιάς και ασφαλώς πριν από το προγραμματισμένο Euroworking Group της 12ης Ιανουαρίου να καταγραφούν κάποια βήματα προόδου.
Το Κυπριακό στο προσκήνιο
Το δεύτερο μείζον θέμα που απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο τον τελευταίο καιρό αφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Αναστασιάδης έρχεται στην Αθήνα την Παρασκευή για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου από κοινού να συζητήσουν τα δεδομένα πριν από την πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης στην 12 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα πάντως με αρμόδια κυβερνητική πηγή, για να επιτύχει η πενταμερής για το Κυπριακό θα πρέπει προηγουμένως να έχει γίνει η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες προσδιορίζεται να γίνει μία ημέρα πριν από την Διάσκεψη της Γενεύης. Κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ελληνική πλευρά.