page contents

20190119

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» ξανά στους δρόμους του Παρισιού -Για δέκατο σαββατοκύριακο

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου με αφορμή τις αυξήσεις στον φόρο των καυσίμων, ένα μέτρο το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε, αλλά με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκαν σε ευρύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης.

Στις διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου σημειώθηκαν μερικά από τα πιο βίαια επεισόδια που έχει βιώσει το Παρίσι εδώ και δεκαετίες με τους διαδηλωτές να πυρπολούν αυτοκίνητα και να καταστρέφουν καταστήματα και επιχειρήσεις.

Αυτόν τον μήνα οι διαδηλώσεις ήταν πιο ειρηνικές παρότι οι εικόνες ενός Γάλλου πρώην πρωταθλητή της πυγμαχίας να χτυπά και να κλωτσά αστυνομικούς στη διάρκεια διαδήλωσης αυτό τον μήνα στην πρωτεύουσα προκάλεσε σοκ στη χώρα.


Ο πρόεδρος Μακρόν έχει ξεκινήσει εθνικό διάλογο με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και της λαϊκής δυσαρέσκειας αλλά και την αποκατάσταση της δημοτικότητάς του.

Φωτογραφίες: AP
Πηγή: Τα «Κίτρινα Γιλέκα» ξανά στους δρόμους του Παρισιού -Για δέκατο σαββατοκύριακο | iefimerida.gr 

Ψαριανός και Αμυράς αποχωρούν από το Ποτάμι

Την αποχώρησή τους από το Ποτάμι προαναγγέλλουν οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, οι οποίοι αναμένεται να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι βουλευτές είχαν διαφωνήσει με το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ποταμιού από την ψηφοφορία κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος, επιμένοντας στην καταψήφιση. Το πολιτικό συμβούλιο είχε τελικά καταλήξει στην ψήφο κατά συνείδηση ως μία έτερη συμβιβαστική λύση, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης δεν ήθελαν να καταψηφίσουν και έχουν καταλήξει στο να ψηφίσουν.

Ψαριανός- Αμυράς, οι οποίοι φέρονται να έχουν ήδη κλείσει από μία θέση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογες, φαίνεται όμως πως δεν ικανοποιήθηκαν από τη συμβιβαστική λύση της ψήφου κατά συνείδηση και ενδεχομένως βρήκαν και την αφορμή αποστασιοποίησης από το Ποτάμι, αν και στο πολιτικό συμβούλιο φέρεται να είχε συμφωνηθεί πως δε θα αποχωρήσει ουδείς βουλευτής. Σημειωτέον ότι μετά τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη λόγω της ψήφου εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβερνηση, το Ποτάμι έχει μείνει με πέντε βουλευτές και μία ακόμη αποχώρηση ή διαγραφή θα είχε ως αποτέλεσμα να πάψει να έχει κοινοβουλευτική ομάδα.

Στην αναρτηση τους οι βουλευτές κατηγορούν ουσιαστικά τον κ.Θεοδωράκη και το Ποταμι για "ισοαποστακισμό" και σύμπλευση με "Τσιπροπολάκηδες", επιρρίπτοντας την ευθύνη στους πρώην συντρόφους τους για την διάλυση του Κινήματος.

Η ανακοίνωση του Γρηγόρη Ψαριανού όπως ακριβώς την ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook:

""Με το πολιτικο μαγειρειο που εχει στηθει απο τα Τσιπροτεχνεια

με διαφορα Ρεταλια, Επιχειρηματιες, Υπηρεσιες και Αποκομματα,

δηλωνουμε οτι αυτη η "προοδευτικη" ΣΥΡΙΖΟΣΥΜΜΑΧΙΑ περιεργων και ετεροκλητων τυπων μάς βρισκει εντελως απεναντι.

Ανεξαρτητως Συμφωνιων Πρεσπων,

Σπετσων, Λειψων ή Ψαρρων.

Και επειδη ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ταλαντευεται και κανει ασκησεις Ισαποστακισμου, σταση απαραδεκτη αυτη την ωρα

Και επειδη ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ π α λ ι εμφανιζεται παραπλεον προς τους ΤσιπροΠολακηδες μπορουμε να συναγουμε οτι

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ δεν επιλεγει μια καθαρη σταση και διαλυεται.

Δηλωνουμε και εκφραζουμε την απολυτη διαφωνια μας

με την περιεργη, επαμφοτεριζουσα και αλλοπροσαλλη αυτη σταση

του κομματος

Διατηρουμε το δικαιωμα του αυτοπροσδιορισμου μας

και του επαναπροσδιορισμού της σχεσης μας με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ"

Γρηγορης Ψαριανος

Γιωργος Αμυρας".
ΠΗΓΗ:www.news247.gr

Το Αγιο Ορος καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη συμφωνία των Πρεσπών

Τι αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίαση της η Ιερά Κοινότητα -Το Αγιο Ορος θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο της 20ης Ιανουαρίου στην Αθήνα στέλνοντας αντιπροσώπους. Παράλληλα, εκφράζει την αντίθεσή της με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζητά από την κυβέρνηση να σεβαστεί τη βούληση του ελληνικού λαού.
Η ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας αναφέρει:
Η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους εν συνεχεία της από 26ης Ιουνίου 2018 ανακοινώσεως αυτής, με την οποία είχε εκφρασθεί η αντίθεσίς της πρός την υπογραφείσα Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την επικείμενη κατάθεση της Συμφωνίας πρός ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζει εκ νέου ότι το Άγιον Όρος θεωρεί ως περιφρόνηση της ιστορίας και της αληθείας την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσης» και «μακεδονικής εθνικότητος» υπό της Ελληνικής Πολιτείας εις το γειτονικό Κράτος.

Ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να σεβασθεί την βούληση του Ελληνικού λαού προχωρώντας εις την δειξαγωγή δημοψηφίσματος προ της κυρώσεως τής Συμφωνίας, δεδομένου ότι με αυτήν παραχωρείται το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας εις γειτονικό έθνος με όλες τις συνέπειες τούτου. Επομένως θα πρέπει οπωσδήποτε να εκφρασθεί ο Ελληνικός λαός.

Επίσης η Ιερά Κοινότης απεφάσισε να αποστείλει εκπροσώπους της εις την συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία διοργανώνεται εις Αθήνας την ερχομένη Κυριακή, 20ή Ιανουαρίου, ενώνοντας την φωνή του Αγίου Όρους με την φωνή των Ελλήνων κατά της σχεδιαζομένης κυρώσεως της Συμφωνίας.

Δεόμενοι προς τον Θεόν και προς την προστάτιδα του Αγιωνύμου Τόπου Κυρίαν Θεοτόκον να διαφυλάττουν το Γένος μας, ποιούμεν υστάτην έκκλησιν προς τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έστω και κατά την εσχάτην στιγμήν, να μην προχωρήσουν εις την κύρωση της Συμφωνίας, προ της διενεργείας δημοψηφίσματος.

Βρέθηκε νεκρός ο πιλότος Παναγιώτης Κεφάλας




Μετά από τέσσερις ημέρες ερευνών στη θαλάσσια περιοχή της Καβουρότρυπας, στον Πατραϊκό Κόλπο, ανασύρθηκε νεκρός ο πιλότος Παναγιώτης Κεφάλας. Ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε από δύτες οι οποίοι ανέσυραν τη σορό.

Οι δύτες εντόπισαν το αεροσκάφος σε βάθος πενήντα μέτρων, πολυ κοντά στο σημείο που είχε υποδείξει από την αρχή ο αυτόπτης μάρτυρας της πτώσης του αεροσκάφους.

Ο πιλότος βρέθηκε εντός του αεροσκάφους, στην θέση του, γεγονός που δείχνει ότι δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Η σορός μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Μεσολογγίου «Χατζηκώστα» για την νεκροψία νεκροτομή.

Στους φτωχότερους της χώρας οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας

Η Δυτική Ελλάδα κατέχει το ένα από τα τρία «μετάλλια» της φτώχειας, σε ότι αφορά στις περιοχές με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελληνική επικράτεια. Συγκεκριμένα, η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας κατέχει την τρίτη θέση στον πίνακα των περιοχών της χώρας που θεωρούνται από τις πιο φτωχές με κατά κεφαλήν εισόδημα 12.058 ευρώ και μείωση του κατά 0,8% σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά.

Προηγούνται, η Ήπειρος με 11805 ευρώ και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη που είναι η πλέον φτωχή περιοχή της χώρας ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα με 11.432 ευρώ.

Το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα καταγράφεται στην Αττική και ακολουθούν οι περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και η περιφέρεια των Ιονίων Νήσων.

Αναλυτικότερα:

Tο υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ καταγράφεται στην Αττική με 22.204 ευρώ (-0,1% σε σχέση με το 2015) και στις επόμενες δύο θέσεις στο σύνολο των περιφερειών είναι το Νότιο Αιγαίο με 17.769 ευρώ (-2,8%) και τα Ιόνια Νησιά με 15.182 ευρώ (+0,3%).

Ακολουθούν, η Στερεά Ελλάδα με 14.727 ευρώ (+3%), η Δυτική Μακεδονία με 14.361 ευρώ (-8,9%), η Κρήτη με 13.811 ευρώ (-1,8%), η Πελοπόννησος με 13.579 ευρώ (+1%), η Κεντρική Μακεδονία με 12.880 ευρώ (+1,7%), η Θεσσαλία με 12.662 ευρώ (+1,2%), το Βόρειο Αιγαίο με 12.266 ευρώ (-3,4%), η Δυτική Ελλάδα με 12.058 ευρώ (-0,8%), η Ήπειρος με 11.785 ευρώ (+1,5%) και η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη με 11.432 ευρώ (+1,3%).

Εν κατακλείδι, η διαφορά μεταξύ της πλουσιότερης (Αττική) και της φτωχότερης (Ανατολική Μακεδονία- Θράκη) περιφέρειας της χώρας είναι 6.337 ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους περιφερειακούς λογαριασμούς, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) στο σύνολο της χώρας ανήλθε το 2016 σε 154,044 δισ. ευρώ και μειώθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το 2015.

Η ΑΠΑ αυξήθηκε μόνον σε Στερεά Ελλάδα (1,6%) και Κεντρική Μακεδονία (0,1%). Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας (10,8%), του Νότιου Αιγαίου (3,5%) και του Βόρειου Αιγαίου (3,1%).

Όσον αφορά στη συμμετοχή των περιφερειών στη δημιουργία της ΑΠΑ, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Αττική με 47,5% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 13,7%, ενώ τη μικρότερη συμμετοχή έχουν τα Ιόνια Νησιά με 1,8% και το Βόρειο Αιγαίο με 1,4%

Πήρε το ντέρμπι με τον Πλατανιά και επέστρεψε στις νίκες η Παναχαϊκή

Επέστρεψε στις νίκες με νέα πολύ καλή εμφάνιση, ειδικά στο δεύτερο μέρος η Παναχαϊκή. Οι «κοκκινόμαυροι» επικράτησαν με 1-0 του Πλατανιά για το ντέρμπι της 13ης αγωνιστικής της Football League και «σκαρφάλωσαν» στην 6η θέση.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ


Νέα σύμβαση που αφορά την  στείρωση, σήμανση, εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων συντροφιάς θα υπογράψει ο Δήμος Πατρέων με κτηνιάτρους της πόλης μας. Υπενθυμίζουμε πως το 2018 πραγματοποιήθηκε το 1ο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων στην πόλη μας, όπως επίσης και στειρώσεις από το Δήμο και τον  Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο. Συνολικά πάνω από 200 ζώα στειρώθηκαν, σημάνθηκαν και εμβολιάστηκαν.
Ταυτόχρονα προχωρούν οι διαδικασίες για την προμήθεια τροφής για τα ζώα, ώστε να στηριχθεί η προσπάθεια που γίνεται από τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης μας. Αντίστοιχα το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν ταΐστρες σε διάφορα σημεία. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
Στην πόλη μας λειτουργούσε για χρόνια ο Σταθμός της Μέριμνας των Ζώων στο Πανεπιστήμιο ο οποίος έκλεισε το 2015 με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο Δήμος διεκδίκησε να του παραχωρηθεί ο χώρος, καθώς είναι ο πλέον κατάλληλος  για να στεγάσει μία μόνιμη δομή του Δήμου για τα αδέσποτα, με το κόστος συντήρησης και λειτουργίας να βαραίνουν τον Δήμο. Οι απαντήσεις του Πανεπιστημίου στα επανειλημμένα αιτήματά μας  ήταν αρνητικές.
Οι υπηρεσίες του Δήμου αναζητούν  ήδη κατάλληλο χώρο που να πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την κατασκευή Δημοτικού Κτηνιατρείου, ενώ έχει ήδη γίνει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2019.
Είναι γνωστό ότι η διαχείριση των αδέσποτων ζώων μετακυλήθηκε από τις κυβερνήσεις στους Δήμους χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση και προσωπικό. Η χρηματοδότηση σήμερα είναι ελάχιστη ενώ δεν δίνεται η δυνατότητα να γίνουν προσλήψεις του απαραίτητου επιστημονικά εξειδικευμένου προσωπικού.
Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (κτηνιάτρων, διοικητικών υπαλλήλων, φυλάκων κ.α.), ώστε τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς να έχουν την περίθαλψη που χρειάζονται για να έχουν αξιοπρεπείς όρους ευζωίας.


Διαμόρφωση πλατείας στα Συχαινά



Οι εργαζόμενοι στον τομέα Πρασίνου του Δήμου Πατρέων, με υλικά από τη χριστουγεννιάτικη πλατεία Γεωργίου, διαμόρφωσαν άλλη μια πλατεία της πόλης. Ειδικότερα, τοποθέτησαν χλοοτάπητα, δέντρα και κυκλάμινα στην πλατεία που βρίσκεται στα Συχαινά και συγκεκριμένα κοντά στο «Ολύμπιον».
 
(Οι φωτ. είναι από τις εργασίες τοποθέτησης και διαμόρφωσης).

Πρότυπη δομή για όλη την Ελλάδα ο Ξενώνας «Ελπίδα» - Επιχορήγηση 310.000 ευρώ ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο

Πρότυπη δομή για όλη την Ελλάδα ο Ξενώνας «Ελπίδα» - Επιχορήγηση 310.000 ευρώ ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενέκρινε κατά την συνεδρίαση του σήμερα Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 επιχορήγηση ύψους 310.000 ευρώ για το Ίδρυμα Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η ΕΛΠΙΔΑ» που λειτουργεί στην Πάτρα. Η χρηματοδότηση που φέτος είναι αυξημένη κατά 20.000 ευρώ, καταβάλλεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την κάλυψη της μισθοδοσίας και των λειτουργικών του δαπανών, με πόρους που εξοικονομούνται από την ορθή οικονομική διαχείριση της Περιφέρειας. 

«Το ενδιαφέρον για τη στήριξη και τη λειτουργία του ξενώνα είναι διαρκές, ουσιαστικό και όχι επίπλαστο. Απαντάμε στις ανάγκες των ογκολογικών ασθενών με κάλυψη των δαπανών από έναν Αυτοδιοικητικό φορέα που έρχεται να καλύψει το κενό της κεντρικής εξουσίας» τόνισε κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, παραθέτοντας οικονομικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το Ίδρυμα ενισχύεται και από δωρεές πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός του Ιδρύματος, είναι η διαμονή και σίτιση ογκολογικών ασθενών και των συνοδών τους, των οποίων η μόνιμη κατοικία βρίσκεται εκτός της έδρας λειτουργίας του και υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή σε νοσηλευτήρια των Πατρών. Ασθενείς και συνοδοί φιλοξενούνται για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία τους. 

«Πρόκειται για ξενώνα δημόσιο, πρότυπο για όλη την Ελλάδα, ο οποίος χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε μια δημόσια δομή που έχει ανάγκη η κοινωνία. Βρισκόμαστε δίπλα στον συνάνθρωπο με αλληλεγγύη και σεβασμό» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Στην ίδια συνεδρίαση, εγκρίθηκε το έργο «Αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Σελινούντα», συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στην υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων και την οριοθέτηση του συνόλου του ποταμού, με σκοπό τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας και στόχο τη μείωση των αρνητικών συνεπειών.
Επίσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο, ψήφισε υπέρ της διαδικασίας σύναψης δημόσιας σύμβασης για δύο νέα έργα που εντάχθηκαν στη ΣΑΕΠ 001 της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και αφορούν στην «Βελτίωση του Δρόμου Διασελλάκι – Πέρκος» και συγκεκριμένα την Α΄ φάση του έργου, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ και την «Βελτίωση του δρόμου Δρυμώνας - Νεροσυρτής» για την Β΄ φάση, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε ειδική συνεδρίαση του Σώματος, κατά την οποία εγκρίθηκε το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας οικονομικού έτους 2019, το οποίο συνοψίζει τον φετινό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και τον προϋπολογισμό για το «Ίδρυμα Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών – Η Ελπίδα», που αποτελεί Νομικό Προσώπου Δημοσίου Δικαίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ο προϋπολογισμός του εντάσσεται στο Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης έτους 2019 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.