page contents

20161216

Ποιοι Αχαιοί βουλευτές ψήφισαν να πάρουν τα λεφτά οι συνταξιούχοι

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανσόπουλος και ο Νίκος Νικολόπουλος ψήφισαν από την Αχαϊα «ναι» στην πρόταση της κυβέρνησης να δοθούν τα έξτρα χρήματα στους συνταξιούχους. Ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης ψήφισε «παρών», ενώ ο ανεξάρτητος Ιάσων Φωτήλας ήταν απών.
Δήλωσε όμως πως αν ήταν παρών θα ψήφιζε «όχι», όχι βέβαια διότι τα χρήματα αυτά δεν τα έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι αλλά πρόκειται για ψηφοθηρική κίνηση της κυβέρνησης.

20161215

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Η ΕΜΥ προειδοποιεί: Έρχεται νέος χιονιάς - Πού θα χιονίσει

Νέο κύμα κακοκαιρίας θα σαρώσει τη χώρα τις επόμενες ώρες – Έρχονται χιόνια και πολικές θερμοκρασίες – Πού και πότε θα χιονίσει, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) το μεσημέρι της Πέμπτης (15/12/2016).
Βαθμιαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα το βράδυ. Το σκηνικό του καιρού θα «ντύσουν» οι χιονοπτώσεις σε ορεινά-ημιορεινά, καθώς και σε σχετικά πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σήμερα, Πέμπτη στη Μακεδονία και τη Θράκη ακόμα και σε πιο πεδινές περιοχές καθώς και σε ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Αύριο, Παρασκευή (16/12) το πρωί θα χιονίσει στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως Χαλκιδική) (από τα 200 μέτρα). Από το απόγευμα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (από τα 200 μέτρα) στην κεντρική και ανατολική Στερεά και Εύβοια (από τα 300-400 μετρά) στη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο (από τα 400-500 μέτρα).
Το Σάββατο (17/12) εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στα ημιορεινά της Κρήτης αλλά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν σε όλα τα ηπειρωτικά.
Παγετός αναμένεται τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι ισχυρός μέχρι και το πρωί της Δευτέρας (19-12).
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).


Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή (16/12/2016)
Η πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν την Παρασκευή (16/12) κυρίως στα ανατολικά και νότια σε ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με την θερμοκρασία να σημειώνει πτώση.
Παροδικά αυξημένες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην Αττική με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο να σημειώνονται στα ανατολικά και βόρεια του νομού με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα. Το βράδυ θα χιονίσει και στα υπόλοιπα ορεινά και πιθανόν σε περιοχές στα βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς κελσίου ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Στην Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούν παροδικά αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι αλλά βαθμιαία ο καιρός θα εμφανίσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 5 βαθμούς κελσίου.
Πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα
Μακεδονία, Θράκη
Λίγες νεφώσεις το πρωί αυξημένες με χιονόνερο η χιόνι στην κεντρική Μακεδονία. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -3 έως 7 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: ανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με χιονόνερο η χιόνι στη Θεσσαλία (από τα 200 μέτρα). Τοπικές βροχές η χιονόνερο στα υπόλοιπα πεδινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά (από τα 500 μέτρα).
Άνεμοι: βόρειοι 5 με 6 μποφόρ και το βράδυ στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις. Τοπικές βροχές στην Κρήτη και βαθμιαία χιόνια στα ορεινά .
Άνεμοι: βόρειοι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 13 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα στα βόρεια 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

newsbomb.gr

Σοκαριστικό! Κοριτσάκι στη Λάρισα έγραψε σε έκθεση πως τη βίαζε ο νονός της


Από στενοί συγγενείς, κουμπάροι, μετεξελίχθηκαν σε μισητοί εχθροί δύο οικογένειες στη Λάρισα, οι οποίες αλληλοκατηγορούνται με βαρύτατες κατηγορίες σε μία υπόθεση που βρίσκεται ήδη στα χέρια της δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με το onlarissa.gr, η υπόθεση έχει εκκίνηση πέντε χρόνια πίσω, στο 2011, όταν το ένα ζευγάρι το οποίο έχει δύο κόρες, εργάζονταν στην επιχείρηση που είχε ο κουμπάρος τους, ο οποίος ήταν ο νονός του ενός παιδιού τους.
Ο νονός κατήγγειλε ωστόσο πως το επίμαχο διάστημα διαπιστώθηκε πως η μητέρα της ανήλικης και κουμπάρα του, είχε κλέψει την επιχείρηση αλλά ο ίδιος φρόντισε να την απομακρύνει διακριτικά από την εργασία, χωρίς να απευθυνθεί στην δικαιοσύνη και λόγω της συγγένειάς του με την οικογένεια. Οπως φαίνεται αυτή ήταν η ενέργεια που έφερε στην κόντρα και τις δύο οικογένειες.
Τρία χρόνια αργότερα η μικρή κόρη σε μία έκθεση ιδεών στο σχολείο της, έγραψε πως είχε πέσει θύμα βιασμού από το νονό της ενώ όταν ο δάσκαλος διάβασε την έκθεση εξεπλάγη από το περιεχόμενό της και αμέσως ενημέρωσε τον εισαγγελέα, ενώ αυτός με την σειρά του διέταξε προανάκριση.
Ο νονός απάντησε με μηνύσεις και αγωγές ύψους 500.000 ευρώ, για συκοφαντική δυσφήμιση, εκβιασμό και απόπειρα απάτης. Οσον αφορά την δικαστική οδό, έχει περατωθεί η κύρια ανάκριση και ο νονός κρίθηκε μη προφυλακιστέος.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του νονού τονίζει πως σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη- βόμβα από μαρτυρία προσώπου που έχει ρόλο κλειδί και θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην υπόθεση.
Πηγή:patranews.gr

Στα 11,50 ευρώ –από 6,40 ευρώ σήμερα– θα διαμορφωθεί το κόστος των διοδίων της διαδρομής Αθήνα - Πάτρα για τα Ι.Χ. από τον Απρίλιο


Στα 11,50 ευρώ –από 6,40 ευρώ σήμερα– θα διαμορφωθεί το κόστος των διοδίων της διαδρομής Αθήνα - Πάτρα για τα Ι.Χ. από τον Απρίλιο. Ειδικά στο υπό κατασκευή σήμερα τμήμα Κορίνθου - Πάτρας, οι οδηγοί θα καταβάλλουν 6,40 ευρώ στους τρεις μετωπικούς σταθμούς διοδίων. Το έργο, το κόστος του οποίου έχει αγγίξει πλέον τα 2 δισ. ευρώ, βρίσκεται σήμερα στο 85%, με τους κατασκευαστές να εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα παραδοθεί τον Μάρτιο.
Στην εθνική οδό Κορίνθου - Πάτρας τα ανοιχτά εργοταξιακά μέτωπα αρχίζουν πλέον εμφανώς να περιορίζονται. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της τελευταίας από τις 29 σήραγγες του έργου: ο νότιος κλάδος (ρεύμα προς Αθήνα) της σήραγγας του Πλατάνου, μήκους 1.700 μ., ύστερα από 5,5 χρόνια. Οπως ανέφερε ο κ. Ιπποκράτης Θεοδώρου, αναπληρωτής διευθυντής έργου, η διπλή σήραγγα του Πλατάνου ήταν ίσως το δυσκολότερο σημείο, λόγω των πολύ σαθρών (και κατολισθαίνοντων) εδαφών της περιοχής, που επιβράδυναν τις εργασίες διάνοιξης.
Η ταλαιπωρία των οδηγών (η Κορίνθου - Πατρών είναι ο μόνος αυτοκινητόδρομος που κατασκευάζεται παράλληλα με την κυκλοφορία) θα τελειώσει τον Μάρτιο. Οπως εξήγησε ο κ. Παν. Παπανικόλας, επικεφαλής της Ολυμπίας Οδού, της κοινοπραξίας στην οποία έχουν παραχωρηθεί η κατασκευή και η 30ετής λειτουργία του έργου, το τμήμα Κιάτου - Ξυλοκάστρου μπορεί να παραδοθεί νωρίτερα, εφόσον το ζητήσει η πολιτεία. Μετά τον Μάρτιο θα συνεχιστούν τα έργα στα τέσσερα σημεία που εξαιρούνταν ρητά στη «συμφωνία Σπίρτζη»: 2 χλμ. στον έναν κλάδο στο Δερβένι, 2,5 χλμ. στις Καμάρες Αιγιαλείας, 1,2 χλμ. στα Αραχωβίτικα Aχαΐας και 2 χλμ. στον δεξιό κλάδο στον κόμβο Ρίου (καθώς και ορισμένοι κλάδοι του κόμβου). Σε αυτά προστίθεται και η περιοχή Καμάρι, λόγω καθυστέρησης των αρχαιολογικών εργασιών. Οι εκκρεμότητες θα κλείσουν τον Αύγουστο πλην του κόμβου Ρίου (η κοινοπραξία τον χαρακτηρίζει «υπερκόμβο», αφού θα εξυπηρετεί οκτώ κατευθύνσεις), που θα ολοκληρωθεί τέλη 2017.

Με τη λειτουργία της νέας ε.ο. Κορίνθου - Πάτρας αλλάζει και ο χάρτης των διοδίων: δύο σταθμοί αλλάζουν όνομα (Κιάτου, από Ζευγολατιού και Ελαιώνα, από Νικολαίικα), δύο «μετακινήθηκαν» ελαφρά (σε Κιάτο και Ρίο). Τα διόδια θα «χρεώνουν» 0,064 ευρώ/χλμ., για όλο τον δρόμο πλην της περιμετρικής Πάτρας.
Το συνολικό κόστος της ανακατασκευής της ε.ο. Ελευσίνας - Πάτρας, για Δημόσιο, Ε.Ε. και οδηγούς (μέσω των διοδίων) έχει φθάσει τα 2 δισ. ευρώ. Η αρχική συμβολή του Δημοσίου ήταν 608 εκατ. ευρώ και η πρόσθετη 250 εκατ. ευρώ. Ο παραχωρησιούχος έχει λάβει αποζημίωση 91,1 εκατ. ευρώ για την καθυστέρηση στην ημερομηνία έναρξης παραχώρησης και ο κατασκευαστής 130 εκατ. ευρώ σε διάφορες αποζημιώσεις. Με τη συμφωνία επανεκκίνησης του 2013 προβλέφθηκε ότι θα λάβει 93 εκατ. για την αναθεώρηση του κόστους κατασκευής, ενώ με τη συμφωνία Σπίρτζη ακόμα 214,8 εκατ. ευρώ. Συνολικά, συνεπώς, θα λάβει 1,38 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί κατά 30 εκατ. ευρώ βάσει της τελευταίας συμφωνίας.

Οσον αφορά τα έσοδα από τα διόδια, η Ολυμπία Οδός έχει λάβει την περίοδο 2008 - 2015 συνολικά 574,3 εκατ. ευρώ. Σύνολο; Περί το 1,95 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν τα έσοδα από τα διόδια του 2016 και το κόστος των απαλλοτριώσεων.

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει το TAXISNET για την υποβολή αιτήσεων


Αυτή τη βδομάδα αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα ορίζονται τόσο οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης όσο και τα ποσά που θα λάβουν, κάτι που θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων στο Taxisnetάμεσα.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η υπουργική απόφαση καθυστέρησε να εκδοθεί συνεπάγεται πως οι πρώτοι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αιτήσεις θα λάβουν το επίδομα το νωρίτερο στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ όσοι υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τον Απρίλιο του 2017 πιθανότατα να μην προλάβουν καν να επιδοτηθούν.
Αυτό διότι το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης ήδη έχει περικοπεί από την περίοδο 2015-2016 κατά 50% και την περίοδο 2016-2017 οι δικαιούχοι του επιδόματος θα λάβουν συνολικά μόλις 105 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι βάσει των όσων ζητούν οι θεσμοί την περίοδο 2017-2018 το επίδομα θέρμανσης θα περιορισθεί περαιτέρω, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να αντικατασταθεί πλήρως (να καταργηθεί) από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως η υπουργική απόφαση καθυστέρησε να υπογραφεί από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, αφενός διότι μεσολάβησε ο ανασχηματισμός του Νοεμβρίου, αφετέρου διότι καταβάλλονται προσπάθειες να καταστεί δικαιότερη η διάθεση του εφετινού επιδόματος.
Στα σενάρια που έχουν εξετασθεί περιλαμβάνονται η μετακίνηση κάποιων νομών στις γεωγραφικές ζώνες Β και Α, όπου επικρατούν πιο χαμηλές θερμοκρασίες και το συνολικό ποσό επιδόματος είναι μεγαλύτερο για κάθε δικαιούχο, αλλά και θέσπιση αντικειμενικότερων γεωγραφικών κριτηρίων, προκειμένου οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών να λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά επιδόματος από τους κατοίκους των πεδινών και λοιπών περιοχών των ίδιων νομών.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν και εφέτος αμετάβλητα.
Έτσι, δικαιούχος επιδόματος θέρμανσης θα είναι όποιος:


α) Είναι άγαμος, είχε κατά το προηγούμενο έτος ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και κατείχε ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ.
β) Είναι έγγαμος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
γ) Είναι έγγαμος με 1 παιδί και είχε πέρυσι ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
δ) Είναι έγγαμος με 2 παιδιά και είχε πέρυσι ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
ε) Είναι έγγαμος με 3 παιδιά και είχε πέρυσι ετήσιο εισόδημα έως 26.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
στ) Είναι έγγαμος με 4 παιδιά και είχε πέρυσι ετήσιο εισόδημα έως 28.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
ζ) Είναι έγγαμος με 5 παιδιά και πέρυσι είχε ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ κ.ο.κ. (για κάθε επιπλέον παιδί ισχύει πρόσθετο όριο εισοδήματος 2.000 ευρώ).

Προαστιακός: "Ζωντανεύουν" οι παλιοί σταθμοί της γραμμής Πάτρα - Κάτω Αχαΐα! Οι φυτρωμένες σκεπές, τα σαπισμένα παράθυρα και οι ... νέες στάσεις! ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

"Ανάσα" σε ένα εγκαταλελειμμένο σκηνικό προσδίδουν οι εργασίες για την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου από την Πάτρα προς την Κάτω Αχαΐα.
Οι παλιοί σταθμοί, με τις φυτρωμένες σκεπές, τα σαπισμένα παράθυρα, τα σπασμένα τζάμια, δίνουν τη θέση τους στις νέες σύγχρονες στάσεις!
Τα έργα συνεχίζονται πυρετωδώς και τα συνεργεία εργάζονται αδιάλειπτα. Μαζί με τους παλιούς σταθμούς, ανάσα θα πάρουν και οι περιοχές στις οποίες θα κάνει στάση ο Προαστιακός. 
Οι φωτογραφίες είναι από τις υπό κατασκευή στάσεις της επέκτασης πλην Βραχνεΐκων που έγιναν πρόσφατα: Κ.Αχαΐα, Αλισσός, Καμίνια, Τσουκαλέικα, Τσαούση, Εύα, Ιτιές και Ανθείας:
Τι περιλαμβάνει το έργο της επέκτασης του Προαστιακού στην Κάτω Αχαΐα
Το έργο (υποέργα 1 και 2) συνολικού κόστους 5.360.402,58 ευρώ έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Δυτικής Ελλάδας και Φορέας Υλοποίησής του είναι ο ΟΣΕ ΑΕ.
Το συνολικό φυσικό αντικείμενο του έργου (υποέργα 1 και 2) αφορά στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής και των αποβάθρων, στην υφιστάμενη μετρική σιδηροδρομική γραμμή του Προαστιακού, στο τμήμα από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αγίου Ανδρέα έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κάτω Αχαΐας, συνολικού μήκους γραμμών 20,8 χλμ.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και διαμόρφωση των στάσεων: Κεντρικός Σταθμός Άγιος Ανδρέας, Ανθείας, Άγιος Γεώργιος (Ιτιές), Παραλία Πατρών 25ης Μαρτίου, Τσαούση –Μιντιλόγλι, Βραχνέικα, Τσουκαλέικα, Αλισσός και Κάτω Αχαΐα. Σε κάθε στάση προβλέπεται η διαμόρφωση αποβάθρας συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής κεκλιμένων διαδρόμων πρόσβασης (ράμπες) των ατόμων με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα, της τοποθέτησης στεγάστρων και εξοπλισμού (καθιστικούς πάγκους, κάδους απορριμμάτων, μπάρες στάθμευσης και ασφάλισης ποδηλάτων), και τον ηλεκτροφωτισμό.
Η υφιστάμενη σιδηροδρομική υποδομή πρόκειται να αναβαθμιστεί για τις ανάγκες της κυκλοφορίας και η ταχύτητα μελέτης για το τμήμα Αγ. Ανδρέας – Κ.Αχαΐα είναι 90km/h.
Προβλέπεται επίσης η ανακατασκευή ορισμένων ισόπεδων διαβάσεων με νέου τύπου από καουτσούκ (τύπου strail) ή οπλισμένο σκυρόδεμα με αντιολισθητική επιφάνεια
Μέρος του έργου αποτελεί και η ενίσχυση της λειτουργίας των τεχνικών της γραμμής και κυρίως η ενίσχυση των βάθρων της Γέφυρας Πείρου.
Τέλος, στο πλαίσιο του έργου θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση νέων Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων (ΑΣΙΔ) καθώς και αποκατάσταση της λειτουργίας υφιστάμενων ΑΣΙΔ στο μήκος του υπό αναβάθμιση τμήματος. Συνολικά θα γίνει εγκατάσταση ή επισκευή σε 32 συνολικά ΑΣΙΔ.
(φωτογραφίες από τη σελίδα "Φίλοι Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πάτρας")

20161214

Περίεργη τροπολογία απαλλάσσει υπευθύνους διασπάθισης δημόσιου χρήματος εκατομμυρίων ευρώ

ΔΗΛΩΣΗ
ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ανεξάρτητου Βουλευτή – πρόεδρου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
«Περίεργη τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης απαλλάσσει υπευθύνους διασπάθισης δημόσιου χρήματος  εκατομμυρίων ευρώ»

Σκάνδαλα  εκατομμυρίων που λιμνάζουν χρόνια ολόκληρα κινδυνεύουν να παραγραφούν, εφόσον περάσει η τροπολογία που ψηφίζεται αύριο σε νομοσχέδιο των Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Με τη προβληματική αυτή διάταξη τροποποιείται το άρθρο 93 του ν. 4129/2013 το οποίο θέσπιζε 20ετή ευθύνη των διαχειριστών δημοσίου χρήματος, ενώ με την εν λόγω τροπολογία μειώνεται   η ευθύνη τους στα δέκα χρόνια .
Με  προκλητικό ,λοιπόν, τρόπο,  με την προτεινόμενη διάταξη οι υπουργοί στην ουσία χαρίζονται σ΄ αυτούς που κατά καιρούς διαχειρίστηκαν δημόσιο  χρήμα με σκανδαλώδη τρόπο. Η διάταξη αυτή αφορά   και σε υποθέσεις που εκκρεμούν προς καταλογισμό.
Μήπως, άραγε θέλουν να «αθωώσουν» τους υπεύθυνους της διασπάθισης δημόσιου  χρήματος  του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος «ΑΘΗΝΑ ΄97», περιφρονώντας πολυετείς έρευνες με  πολύ μόχθο, ακυρώνοντας ακόμη και αυτό το ίδιο  το Ελεγκτικό   Συνέδριο;
Η κυβέρνηση οφείλει να την αποσύρει αμέσως».

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ… ΝΑ ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΗΣ! ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ-ΈΒΡΙΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ -ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Με ύβρεις ξέσπασε μία γυναίκα στα Καλάβρυτα, την ώρα που οι επίσημοι έμπαιναν στο Καθεδρικό Ναό της μαρτυρικής πόλης για το πάνδημο μνημόσυνο, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.



Η γυναίκα απομακρύνθηκε με διακριτικότητα από τους αστυνομικούς, χωρίς το επεισόδιο να πάρει διαστάσεις. Οι επίσημοι άκουγαν τη γυναίκα να τους φωνάζει »προδότες» και συνέχισαν την πορεία τους. Δείτε το επόμενο βίντεο..


πηγή:makeleio.gr

20161213

Αφορολόγητο μόνο με συναλλαγές μέσω καρτών από το 2017

Με καθυστέρηση δύο σχεδόν χρόνων κατατέθηκαν χθες στη Βουλή οι διατάξεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Οι φορολογούμενοι που θα πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking κ.λπ. δικαιούνται από το 2017 το αφορολόγητο όριο.
To σχέδιο νόμου προβλέπει:
• Τη διασύνδεση της έκπτωσης φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ (αφορολόγητο) με γενικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, ως ποσοστού του δηλωθέντος εισοδήματος. Συγκεκριμένα, μισθωτός με εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με «πλαστικό χρήμα», με εισόδημα έως 30.000 ευρώ η δαπάνη θα πρέπει να ανέρχεται στο 15%, ενώ για εισόδημα από 30.001 ευρώ και άνω οι δαπάνες με «πλαστικό χρήμα» θα πρέπει να ανέρχονται στο 20% του εισοδήματος.

Εφόσον οι φορολογούμενοι συγκεντρώσουν λιγότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο με συντελεστή 22% στη διαφορά μεταξύ των απαιτούμενων αποδείξεων και αυτών που δεν συγκεντρώθηκαν.

• Την έκπτωση φόρου για λοιπές δαπάνες (π.χ. ιατρικά) που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.

• Εξαιρέσεις από τη ρύθμιση σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Ωστόσο αυτές θα καθορισθούν με υπουργική απόφαση.

• Την παροχή στοιχείων στο υπουργείο Οικονομικών από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, φορείς αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών (card acquirers), σε περίπτωση που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

• Την παροχή επιπλέον κινήτρων, με σκοπό την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ. λοταρίες με ακίνητα του Δημοσίου σε περίπτωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές άνω ενός συγκεκριμένου ορίου, επιστροφή χρηματικού ποσού σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής κ.λπ.).

• Θεσπίζεται Πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων (Λοταρία) που θα βασίζεται στις συναλλαγές που έχουν γίνει με «πλαστικό χρήμα». Το συνολικό διανεμόμενο ποσό που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.

• Οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών, ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή των καρτών με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος στο ταμείο. Στους παραβάτες των διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.

• Μειώνεται από 1.500 ευρώ σε 500 ευρώ το ύψος των συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων πάνω από το οποίο οι συναλλαγές πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση καρτών και εμβασμάτων κ.λπ. Δεν επιτρέπεται εξόφληση με μετρητά για συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 500 ευρώ.
Έντυπη

Τι κρύβεται πίσω από τις «βόμβες» Παρασκευόπουλου για Χρυσή Αυγή και σημαία


Γιατί άνοιξε θέματα που ήξερε ότι θα προκαλέσουν αρνητική δημοσιότητα, σε ένα σημείο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 15%

Προσωπική πικρία; Στρατηγική προσέγγισης; Ή... τελευταία αποστολή; Πρόκειται για τα τρία βασικά σενάρια, με άξονα τη σχέση Παρασκευόπουλου-Τσίπρα, που διακινούνται στους κυβερνητικούς κύκλους για το «αιφνίδιο ξέσπασμα» του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης περί αποποινικοποίησης του καψίματος της σημαίας και του εκδημοκρατισμού της Χρυσής Αυγής. 

Γιατί, μπορεί να κυριάρχησαν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά σε δεύτερο πλάνο το θέμα αποτελεί το πρώτο θέμα συζήτησης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, ο κ. Παρασκευόπουλος εξέφρασε την πικρία του για την αποπομπή του από το κυβερνητικό σχήμα. Άνοιξε δύο θέματα που ήξερε ότι θα προκαλέσουν αρνητική δημοσιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα σημείο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κυβερνών κόμμα να κινείται στα επίπεδα του 15%.

Η δεύτερη ανάλυση προκρίνει το ενδεχόμενο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης να επέλεξε τα δύο συγκεκριμένα ζητήματα για να συσπειρώσει το λεγόμενο σκληρό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Είτε με πρωτοβουλία του, είτε κατόπιν ανταλλαγής μηνυμάτων με παράγοντες κοντά στον πρωθυπουργό (το τρίτο σενάριο). Σε μία περίοδο που, ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση έχει ανάγκη από θέματα που τραβούν την προσοχή από τη διαπραγμάτευση και την κατάσταση στην οικονομία. Ίσως γι' αυτό να έχει ρίξει και η ίδια στο τραπέζι το θέμα των εκλογών, με υπαινιγμούς και διαψεύσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις Παρασκευόπουλου απομόνωσαν ακόμη περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, που προχώρησαν σε οργισμένες δηλώσεις καταδίκης του. Ως άμεση παρενέργεια είδαν το ντου της Χρυσής Αυγής στην ΕΣΗΕΑ

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός μίλησε για παρερμηνεία των δηλώσεών, άφησε ανοιχτό το θέμα της παραίτησής του (αν του ζητηθεί) και προχώρησε σε διευκρινίσεις. «Κάθε άνθρωπος μπορεί να αλλάξει» επισήμανε και διαχώρισε την Χρυσή Αυγή και όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα από τους οπαδούς της. Αποκάλυψε, έτσι, μέρος της πολιτικής του στόχευσης, που κολλά στα σενάρια 2 και 3. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε και τη διαφωνία του στη θεωρία της σοβαρής Χρυσής Αυγής, που θα μπορούσε να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο. 

«Ας μην προσποιείται ενόχληση ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η σύμπλευσή του με την Χρυσή Αυγή, σε κρίσιμα ζητήματα είναι αυταπόδεικτη» επισήμανε εκ μέρους της ΝΔ ο Μακάριος Λαζαρίδης, υπενθυμίζοντας τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Χρυσής Αυγής, προκειμένου να καταστήσουν αδύνατη την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να σύρουν τη χώρα σε εκλογές. Αναφέρθηκε ακόμη στην υπόθεση της απλής αναλογικής και την πρόσφατη επίσκεψη βουλευτών στο Καστελόριζο. 

Αποστάσεις πήρε και η πρώην υφυπουργός των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. «Και τα δύο (σ.σ. σημαία και Χρυσή Αυγή) για εμένα είναι απολύτως ακατανόητα και όχι απλώς ακατανόητα, αλλά και θα σας έλεγα – χρησιμοποιώ μία βαριά έκφραση, αλλά έτσι είναι – καταδικαστέα». 

Θέση κατά του κ. Παρασκευόπουλου πήρε, μέσω twitter, και ο Δημήτρης Παπαδημούλης: «Δεν συμφωνώ καθόλου με τις απόψεις Παρασκευόπουλου περί Χρυσής Αυγής κ Ελληνικής σημαίας. Δεν εκφράζουν ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την Κυβέρνηση».

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ- ΕΣΗΕΑ

Η έφοδος βουλευτών και οπαδών της Χρυσής Αυγής σε εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ, για την παγκόσμια ημέρα προστασίας των μειονοτήτων, οδήγησε σε ανταλλαγή ανακοινώσεων Κουμουνδούρου και ΕΣΗΕΑ. Η τελευταία κατηγόρησε την κυβέρνηση πως... έδωσε θάρρος στη Χρυσή Αυγή μετά την κοινή επίσκεψη βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο. 

«Η ΕΣΗΕΑ είναι συνδικαλιστικό όργανο και όχι κομματικό φερέφωνο. Η ανακοίνωση αυτή έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει. Καταλήγει μόνη της η ΕΣΗΕΑ να προσφέρει τελικά κάλυψη στους Χρυσαυγίτες» απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή:protothema.gr

Νικολόπουλος:Θα τεθεί το θέμα της siemens κατά την διάρκεια της συνάντησης σας με την Καγκελάριο της Γερμανίας;


Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, την προσεχή Παρασκευή θα επισκεφθείτε το Βερολίνο, όπου μεταξύ άλλων θα έχετε συνάντηση και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.
 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν, την οικονομία, το προσφυγικό, αλλά και τις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με την Γερμανία.
 Όπως καλά γνωρίζετε, δύο από τα ζητήματα που τα τελευταία χρόνια έχουν ταλανίσει την χώρα και έχουν αφήσει ανεξίτηλο το μαύρο τους αποτύπωμα στην εθνική οικονομία και στην πολιτική ζωή του τόπου είναι το σκάνδαλο Siemens, καθώς και το εξοπλιστικό πρόγραμμα που υπογράφτηκε το 2001.
 Και για τα δύο ζητήματα, έχουν προκύψει ισχυρές αποδείξεις που αναδεικνύουν έντονη δυσοσμία, με εμπλεκόμενους παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου, χωρίς ωστόσο οι ευθύνες να έχουν ακόμα πλήρως καταλογιστεί στο σύνολο των υπευθύνων και χωρίς η χώρα να αισθάνεται πως έχει διαλευκάνει δύο μεγάλες «κηλίδες» που συν τοις άλλοις, έβλαψαν πολύ σοβαρά την εθνική οικονομία.
Τα χρήματα φαίνεται να διοχετεύτηκαν από κρυφά ταμεία της Siemens και μέσω υπεράκτιων (offshore) εταιρειών να έφταναν στους τελικούς αποδέκτες τους. Ο κύριος διαχειριστής των χρημάτων αυτών φαίνεται να είναι ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδος, Μιχάλης Χριστοφοράκος, καθώς και ο πρώην διευθυντής τηλεπικοινωνιών της Siemens Ελλάδος, Πρόδρομος Μαυρίδης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Siemens, ο καταζητούμενος Μιχάλης Χριστοφοράκος παραμένει ακόμα στην Γερμανία, με τα εντάλματα έκδοσής του στην Ελλάδα να έχουν απορριφθεί.
Πέραν τούτων όπως καλύτερα από όλους μας εσείς γνωρίζετε η Siemens δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει (επενδύσεις 140 εκ και 600 νέες θέσεις εργασίας) με βάση την υπογραφείσα συμφωνία φιλικού διακανονισμού με την χώρα μας, που είχε συντάξει τον Μάρτιο του 2012 ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών και η οποία υπεγράφη δύο μέρες πριν την συνάντηση του τότε Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στο Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ. (για το συγκεκριμένο θέμα έχω καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση με ΑΡ.ΠΡΩΤ. 245/3/ 22-11-2016)

Τέλος, σε ό,τι αφορά την υπόθεση των εξοπλιστικών, όπως επίσης γνωρίζετε προ μηνός περίπου, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την παραπομπή στο Εφετείο Κακουργημάτων, επτά εκ των έντεκα κατηγορουμένων για μίζες από την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH της γερμανικής εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann (KMW).
Καθώς στην ελληνική κοινωνία είναι διάχυτη η αίσθηση πως και οι δύο υποθέσεις έχουν πολύ μεγαλύτερο βάθος από αυτό που έχει ήδη αποδειχθεί, αλλά και ότι δεν υπήρξε απόδοση δικαιοσύνης, ούτε αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη η οικονομία, παρακαλώ να μου απαντήσετε στα εξής:
1. Στοχεύετε να θέσετε στην Καγκελάριο της Γερμανίας τα συγκεκριμένα ζητήματα;
2. Ποια είναι η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης και ποιοι οι προσδοκώμενοι στόχοι;
3. Μπορούν τα συγκεκριμένα ζητήματα να σχετιστούν με την διαπραγμάτευση ενόψει της β’ αξιολόγησης, αλλά και της απαίτησης για πρόσθετα μέτρα των δανειστών  ή κατά την άποψή σας, αποτελούν ανεξάρτητα και αυτοτελή «κεφάλαια» των διμερών σχέσεων με την Γερμανία;
Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος


Υπάλληλος στα διόδια ταΐζει… αλεπού (pics & vid)

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που δείχνει μία υπάλληλο των διοδίων Ακτίου να ταΐζει στο στόμα μια μικρή αλεπού.

Τραγωδία στα Καλάβρυτα -Νεκρή η αδελφή του δημάρχου, την παρέσυρε το αυτοκίνητό της


Με τραγικό τρόπο έχασε τη ζωή της  στα Καλάβρυτα η 57χρονη Αρχοντούλα Λαζουρά, αδελφή του δημάρχου της πόλης, όταν το λύθηκε το χειρόφρενο του αυτοκινήτου της και την τραυμάτισε θανάσιμα.

Σύμφωνα με το Kalavrytanews.com. το τραγικό περιστατικό συνέβη σήμερα στην οικία της στα Καλάβρυτα όταν λύθηκε το χειρόφρενο του αυτοκινήτου της και την χτύπησε θανασιμα. Αμέσως διακομίσθηκε στο Νοσοκομειο Καλαβρύτων όπου διεπιστώθη ο θάνατός της.

20161212

Αυτή είναι η εγκύκλιος για τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις

Το Φεβρουάριο η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής 


Εγκύκλιο, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου του σχολικού έτους 2016-2017 και  οι απόφοιτοι- υποψήφιοι για τα ΑΕΙ που θα εξεταστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2017 σχετικά με τα εξεταζόμενα μαθήματα σε πανελλαδικό επίπεδο, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις θα υποβληθούν το Φεβρουάριο.

Στην εγκύκλιο επεξηγείται πώς θα συμπληρωθούν φέτος τα μηχανογραφικά αλλά και ο μαθηματικός τύπος από τον οποίο θα προκύψει η τελική βαθμολογία.

Η εγκύκλιος έχει ως εξής:

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι μαθητές της Γ ́ τάξης Ημερήσιου και Δ ́ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου σχολικού έτους 2016-17 έχουν ήδη επιλέξει και παρακολουθούν μία από τις παρακάτω Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού:

- Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
- Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
- Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Οι Ομάδες Προσανατολισμού επιτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία κατόπιν συμμετοχής σε εξετάσεις που διεξάγονται σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν αποκλειστικά από Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Οι Σχολές, τα Τμήματα και οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., των Α.Σ.Τ.Ε., των Στρατιωτικών Σχολών, των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού κατατάσσονται σε πέντε (5) Επιστημονικά Πεδία, που ορίζονται ως εξής:

1o Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
2o Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
3o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
4o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες της Εκπαίδευσης
5o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική

Οι Ομάδες Προσανατολισμού επιτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία κατόπιν συμμετοχής σε εξετάσεις που διεξάγονται σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν αποκλειστικά από Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Με τις ανωτέρω δύο σχετικές Υπουργικές Απόφασης καθορίστηκε η κατάταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία του άρθρου 3 του Ν. 4327/2015 (ΦΕΚ 50 Α’/14-05-2015).

Οι υποψήφιοι για εισαγωγή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων απόλυσης από το Γενικό Λύκειο και των αποτελεσμάτων των Εξετάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καταθέτουν δήλωση προτίμησης (Μηχανογραφικό Δελτίο) για δύο (2) κατ΄ ανώτατο όριο Επιστημονικά Πεδία.

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης Γενικού Λυκείου σχολικού έτους 2016-17 και οι απόφοιτοι-υποψήφιοι, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2017, που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα (1) μόνο Επιστημονικό Πεδίο, εξετάζονται σε τέσσερα (4) μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε
δύο (2) Επιστημονικά Πεδία, εξετάζονται και σε ένα πέμπτο (5ο) μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.

Όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν έναν ή δύο από τους παρακάτω εναλλακτικούς συνδυασμούς μαθημάτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα μαθήματα στα οποία υπάρχουν αυξημένοι συντελεστές βαρύτητας, όπως αυτοί καθορίστηκαν με το άρθρο 2 της αριθμ. Φ.253/85476/Α5/2015
(ΦΕΚ 995 B’/29-05-2015) Υπουργικής Απόφασης.

Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, θα υπολογίζονται τα τέσσερα (4) μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Συγκεκριμένα:

I. Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3):

1. Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού
2. Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού
3. Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας)

Οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα θα πρέπει να εξεταστούν:

α) στα Λατινικά Ομάδας Προσανατολισμού, για να έχουν πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο
β) στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, για να έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο
γ) στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, για να έχουν πρόσβαση στο 4ο
Επιστημονικό Πεδίο.

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν μέχρι δύο (2) Επιστημονικά Πεδία. Ειδικότερα, οι εναλλακτικοί συνδυασμοί πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών ανά Επιστημονικό Πεδίο και οι συντελεστές βαρύτητας των δύο μαθημάτων παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:



II. Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3):

1. Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού
2. Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού
3. Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας)

Οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα θα πρέπει να εξεταστούν:
α) στα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, για να έχουν πρόσβαση στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο
β) στη Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού, για να έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο
γ) στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, για να έχουν πρόσβαση στο 4
ο Επιστημονικό Πεδίο.

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν μέχρι δύο (2) Επιστημονικά Πεδία. Ειδικότερα οι εναλλακτικοί συνδυασμοί πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών ανά Επιστημονικό Πεδίο και οι συντελεστές βαρύτητας των δύο μαθημάτων παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:



III. Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία(3):
1. Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού
2. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) Ομάδας Προσανατολισμού
3. Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας)

Οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα θα πρέπει να εξεταστούν:
α) στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, για να έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο
β) στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, για να έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο
γ) στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) Ομάδας Προσανατολισμού, για να έχουν πρόσβαση στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο.

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν μέχρι δύο (2) Επιστημονικά Πεδία. Ειδικότερα οι εναλλακτικοί συνδυασμοί πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής ανά Επιστημονικό Πεδίο και οι συντελεστές βαρύτητας των δύο μαθημάτων παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:



Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθορίζεται με το άρθρο 3 της αριθμ. Φ.253/193309/Α5/2015 (ΦΕΚ 2647/Β΄) Υ.Α. και βασίζεται μόνο στο γραπτό βαθμό των 4 ή 5 μαθημάτων. Τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα 4 μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου.

Για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:

[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 1,3) + (Β x 0,7) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο,
όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος διεκδικεί την εισαγωγή του σε πεδίο με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας, τότε για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:

[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 0,9) + (Β x 0,4) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο,
όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.

Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, στο ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ θα προστεθούν και τα επιπλέον μόρια που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος από τυχόν εξέτασή του σε ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες με τους αντίστοιχους συντελεστές του αρ. 2 της αριθμ. Φ.253/193309/Α5/2015 (ΦΕΚ 2647/Β΄) Υ.Α., για να προκύψει ένα διαφορετικό σύνολο μορίων, που θα ισχύει μόνο για τμήματα που απαιτούν ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες.



«Τσουνάμι» απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα - «Ευέλικτες» μία στις δύο νέες θέσεις (54,47%)


 Kατά 37.667 θέσεις εργασίας μειώθηκε η μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, το μήνα Νοέμβριο 2016 σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».
Μάλιστα, πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της τελευταίας 5ετίας, καθώς, τον Νοέμβριο του 2016 χάθηκαν 37.667 θέσεις εργασίας – δηλαδή οι απολύσεις - αποχωρήσεις ήταν κατά 37.667 περισσότερες από τις προσλήψεις.

Αντιστοίχως, τον Νοέμβριο του 2015 είχαν χαθεί 24.674 εργασίας, το 2014 είχαν χαθεί 20.331, το 2013 είχαν χαθεί 17.214, ενώ το 2012 είχαμε την απώλεια 34.138 θέσεων εργασίας.
  
Μάλιστα το αρνητικό πρόσημο στη ροή της απασχόλησης είναι μεγαλύτερο από το Νοέμβριο του 2015. Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Νοέμβριος 2016 και Νοέμβριος 2015, προκύπτει μειωμένη επίδοση κατά 12.993 λιγότερων θέσεων εργασίας για τον Νοέμβριο 2016 αρνητικό ισοζύγιο (-37.667) θέσεων εργασίας έναντι αρνητικού ισοζυγίου (-24.674) τον Νοέμβριο του 2015.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Νοεμβρίου 2016, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 157.385, ενώ οι αποχωρήσεις σε 195.052. Από τις 195.052 συνολικά αποχωρήσεις, οι 66.978 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 128.074 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Αθροιστικά κατά την περίοδο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2016 καταγράφεται θετικό ισοζύγιο κατά 125.128 νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο αυτές οι νέες θέσεις αφορούν κατά 54.47% ευέλικτες θέσεις εργασίας. Δηλαδή το 45,53% είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης ,το 40,03% θέσεις μερικής απασχόλησης και το 14,44% θέσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.


Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Ευχές αλλά και… συστάσεις από το Νίκο Νικολόπουλο στο νέο Δ.Σ. του Ε.Σ.Ρ.


Επιστολή στο νέο Δ.Σ. του ΕΣΡ απέστειλε ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ευχόμενος καλή επιτυχία στο έργο του, αλλά και επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες των νέων μελών του, που καλούνται να εγκαταλείψουν την «πεπατημένη» κακολειτουργία του φορέα και ν’ ασκήσουν τα καθήκοντά τους με αυστηρό, ουσιαστικό και ακριβοδίκαιο τρόπο.