page contents

20170619

Ενόχληση στην ΕΕ, ικανοποίηση στην Κίνα από το ελληνικό βέτο σε ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Την ενόχλησή του για την απόφαση της Ελλάδας να μπλοκάρει ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ που ασκούσε κριτική στην Κίνα αναφορικά με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκφράζει στο Reuters, ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. 

Όπως σχολιάζει, η κίνηση αυτή συμπίπτει χρονικά με την
συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup την προηγούμενη Πέμπτη μεταξύ του ΔΝΤ και της ευρωζώνης για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης. "Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι πως δεν είναι τίμιο", δήλωσε ο ίδιος.
Στο μεταξύ ο Geng Shuang, εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών, ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφος δήλωσε πως "εκφράζουμε την εκτίμησή μας προς το εν λόγω κράτος της Ε.Ε. για την τήρηση της σωστής θέσης". 
"Είμαστε αντίθετοι με την πολιτικοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την χρήση θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών", δήλωσε ο Geng Shuang.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Global Times, κινέζοι αναλυτές καλωσόρισαν την απόφαση της Ελλάδας και απευθύνουν έκκληση για καλύτερη κατανόηση του ιστορικού της Κίνας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
"Θα πρέπει να σημειωθεί και να γίνει κατανοητό ότι η Κίνα και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαφορετική εστίαση και κριτήρια για την αξιολόγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" δήλωσε ο Chang Jian, επικεφαλής του Κέντρου για τη Μελέτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Nankai University. 
"Η Κίνα δίνει μεγαλύτερη σημασία στην στο δικαίωμα επιβίωσης και ανάπτυξης, ενώ οι ευρωπαϊκές ή οι δυτικές χώρες εστιάζουν περισσότερο στα πολιτικά δικαιώματα και την ελευθερία των πολιτών", αναφέρει ο Chang Jian.
Όπως υποστηρίζει, για την Κίνα το πιο σημαντικό και επείγον ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, κάτι που απαιτεί μία σταθερή κοινωνική τάξη η οποία συνοδεύεται από κάποιους περιορισμούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου