page contents

20170714

Παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα στο Κυπριακό

Ο κύκλος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας οδήγησε σε ναυάγιο που έπνιξε μόνο τη μια πλευρά. Η τουρκοκυπριακή πλευρά ξεκαθάρισε πως
δεν κάνει πίσω στο θέμα των εγγυήσεων και της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Είναι πλέον προφανές πως το παιχνίδι παίζεται με σημαδεμένη τράπουλα. Αναστασιάδης και Τσίπρας ζητούν λύση χωρίς να πιέζουν επί της ουσίας, η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Άγκυρα έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους, ενώ ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρίζουν αδιάφορα.

Η Τουρκία είχε ξεκαθαρίσει τη θέση της από τις πρώτες μέρες της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας (οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 28 Ιουνίου). Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, στις 30 Ιουνίου είχε δηλώσει  πως οι απαιτήσεις της Αθήνας και της ελληνοκυπριακής πλευράς για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, είναι ένα όνειρο που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. «Συνεχίστε να ονειρεύεστε για κατάργηση των εγγυήσεων και απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων» ήταν το μήνυμα του.

Λίγες μέρες μετά, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έκανε λόγο για αποτυχία της τελευταίας προσπάθειας της γενιά τους και ευχήθηκε οι επόμενες γενιές να σημειώσουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα, δείχνοντας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Άγκυρα βάζουν βέτο και περιμένουν τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας και της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Στη συνέχεια ο Νίκος Αναστασιάδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του «τι να κάναμε και εμείς» και αρίθμησε τα δίκια της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά και τις υπερβολικές απαιτήσεις της Άγκυρας. Δεν τόλμησε βέβαια να απαντήσει με επιθετικό τρόπο στις τουρκικές προκλήσεις και άφησε τα υπόλοιπα στην κρίση του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δράσεις των «εταίρων και συμμάχων» μας ήταν οι αναμενόμενες. Ουδέν σχόλιο και ευχολόγια για επίλυση του ζητήματος με «σύνεση και σεβασμό απέναντι και στις δύο πλευρές». Μπορεί η Κύπρος να είναι μέλος της ΕΕ, αλλά αυτό το θυμούνται μόνο όταν πρόκειται για επιβολή «δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Άλλωστε, ποιος έχει όρεξη να μπει σε καυγάδες με την Τουρκία όταν ο Ερντογάν απειλεί να «πλημμυρίσει» με πρόσφυγες την Ευρώπη . Ο δε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έστειλε τις ευχές του για «συνέχεια των κοινών προσπαθειών» και εξέφρασε την αισιοδοξία του για αίσιο τέλος, λες και είναι παρατηρητής και όχι ο ΓΓ του ΟΗΕ. Με εύσχημο τρόπο μας είπε «καλό καλοκαίρι και βλέπουμε». Ξέχασε βέβαια να σχολιάσει την προκλητική στάση της Άγκυρας και του Ακιντζί.

Και ερχόμαστε στην Ελλάδα. Όποιος περίμενε ενιαίο μέτωπο και  αντίδραση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, είδε στη Βουλή την ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα για το Κυπριακό και ηρέμησε. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις εξελίξεις και έμεινε σε γενικόλογα σχόλια σχετικά με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και την εικόνα που έχει σχηματίσει η διεθνής κοινότητα. Ο Μητσοτάκης με κάποιο τρόπο το γύρισε σε θέμα δεδηλωμένης για το θέμα της ΠΓΔΜ, ο Λεβέντης θυμήθηκε την Οικουμενική και κάπως έτσι κύλησε η συζήτηση για το Κυπριακό. Σωστά τα όσα είπε ο Νίκος Κοτζιάς για τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά είναι μάλλον εύκολο να ξεσπαθώσεις όταν ξέρεις πως τα λεγόμενα σου δεν έχουν βαρύτητα.

Συνοψίζοντας, η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Άγκυρα έχουν ξεκάθαρα το πάνω χέρι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Το θέμα των εγγυήσεων και της απόσυρσης κατοχικών στρατευμάτων ξεθωριάζει, την ώρα που ΟΗΕ και ΕΕ παρακολουθούν από απόσταση τις εξελίξεις. Οι Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας δείχνουν να μην πείθουν ούτε τους εαυτούς τους με τις «κούφιες» δηλώσεις τους. Η ισχύς της Τουρκίας και του Ακιντζί εδραιώνονται  και οι εξελίξεις στο Κυπριακό προκαλούν μειδίαμα σε όσους διαβάζουν για «σκληρό πόκερ» ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η τράπουλα είναι σημαδεμένη με την ημισέληνο και οι εξελίξεις μόνο δυσοίωνες μοιάζουν για την ελληνοκυπριακή πλευρά.
www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου