page contents

20170807

Με «ξένα κόλυβα» και για τέσσερα χρόνια αλλάζουν τα πάντα στην πρωτοβάθμια υγεία

Τα χρήματα από το ΕΣΠΑ είναι εξασφαλισμένα μόνο
μέχρι το 2021  - Οι οχτώ μεγάλες αλλαγές – Πανηγυρίζουν για προσλήψεις με διετείς συμβάσεις
Η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί νόμο του κράτους από την περασμένη Πέμπτη, οπότε ψηφίστηκε στη Βουλή. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της: απαιτούνται βέβαια 32 υπουργικές αποφάσεις όπως τόνισε η αντιπολίτευση και χρηματοδότηση η οποία έχει εξασφαλιστεί μέσω ΕΣΠΑ και μόνο για τέσσερα χρόνια.
Οι αλλαγές είναι πολλές για τον Έλληνα, ασφαλισμένο ή ανασφάλιστο, που θα κληθεί να κινηθεί με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό που δεν είναι ακριβές ακόμη είναι το πότε θα αλλάξει η «σήμανση» και η «πορεία» στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ. Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας η ΠΦΥ έπρεπε να έχει ξεκινήσει τον…περασμένο Ιούνιο ώστε να ολοκληρωθεί το τέλος του έτους, πλέον όμως το χρονοδιάγραμμα έχει «ξεχειλώσει».
1.Ιδρύονται (νέες) Μονάδες ΥγείαςΟι νέες δομές, Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), θα είναι τα… Πολυιατρεία κάθε περιοχής. Κάθε ΤΟΜΥ θα είναι διασυνδεδεμένη με ένα Κέντρο Υγείας όπως μετονομάστηκαν οι σημερινές μονάδες του ΠΕΔΥ -που καταργείται ως ονομασία-, δηλαδή τα Πολυιατρεία και οι άλλες μονάδες του ΙΚΑ, τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ κα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ΤΟΜΥ θα λειτουργούν σε χώρους που θα παραχωρήσει η τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να μην καταβάλλεται ενοίκιο ή σε ιδιόκτητα κτήρια του υπουργείου Υγείας.

Πηγή:proto thema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου