page contents

20170413

Ράβεται το "κοστούμι" της εποπτείας έως το 2023

Της Δήμητρας Καδδά
Το δημοσιονομικό "περιβάλλον" στο οποίο θα πρέπει να κινείται η Ελλάδα έως το 2023 διαμορφώνουν τις επόμενες εβδομάδες κυβέρνηση και θεσμοί.  Με την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων η οποία σχεδιάζεται αμέσως μετά την
σύνοδο της Ουάσιγκτον, δηλαδή στις 24-25 Απριλίου, θα πρέπει όλα να κινηθούν πολύ γρήγορα και σε πολλές κατευθύνσεις.
Πέρα από την πρώτη μεγάλη "μάχη" για τον εφαρμοστικό νόμο με τα μέτρα και τα αντίμετρα των 4 δις ευρώ περίπου για το 2019-2020 (σ.σ. όπως φάνηκε χθες από κυβερνητική πηγή το μεγάλο αγκάθι είναι η πίεση για περικοπή των συντάξεων ακόμη και από το πρώτο ευρώ), πρέπει να συμφωνηθεί και ένα ακόμη "πακέτο".
Θα πρέπει να έρθει στη Βουλή ως νόμος και ο πολυετής προϋπολογισμός με τις παρεμβάσεις έως και το 2021. Ο λόγος για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής που εκκρεμεί από το 2016 και θα έχει δεσμευτικά όρια εσόδων και δαπανών για τα 4 επόμενα χρόνια. Ουσιαστικά θα αποτυπώνει τη δημοσιονομική πολιτική που θα ασκείται και στα μετά μνημονίου χρόνια και θα βάζει την "σφραγίδα" στις αποφάσεις για τα μέτρα που θα διατηρηθούν σε ισχύ και στο ύψος των πλεονασμάτων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο που συζητείται είναι να διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για 5 έτη (δηλαδή από το 2018 έως και το 2022) και να αρχίσει η αποκλιμάκωσή του από το 2023. Αυτό το "συμβιβαστικό" σενάριο ανάμεσα στα 10 έτη που ζητούσε το Βερολίνο και τα 3 έτη το πολύ που ζητούσε η Αθήνα αναμένεται να "κλειδώσει" μόνο με την έγκριση επόμενου Eurogroup.
Και μένει να φανεί πως θα διαμορφωθούν σε αυτό το "περιβάλλον" τα σχέδια για μείωση της υπέρμετρης φορολογίας που αποτυπώνονται και στις επίσημες εκθέσεις (σ.σ. όπως του ΟΟΣΑ), αλλά και οι ανάγκες της Ελλάδας για αυξημένες επενδυτικές δαπάνες γιατί όπως αναφέρει η εφημερίδα "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί έχουν περιοριστεί δραστικά λόγω των μνημονίων ακόμη και οι κρατικές επενδυτικές δαπάνες που γίνονται στο πλαίσιο των ΕΣΠΑ.
Το "όχημα" της κυβέρνησης είναι το πλεόνασμα του 2016. Η ΕΛΣΤΑΤ στις 21 Απριλίου θα ανακοινώσει το πλεόνασμα του 2016 και στις 24 Απριλίου η Eurostat θα κοινοποιήσει το "πόρισμά" της για το κατά πόσο το πλεόνασμα αυτό είναι ορθό.
Είναι ήδη δεδομένο όχι μόνο από ελληνικά "χείλη" αλλά και από τους κ.κ. Moscovici και Regling ότι θα πρόκειται για ένα υπερπλεόνασμα πολύ πάνω από το 3% του ΑΕΠ (κάποιοι στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι μπορεί να προσεγγίσει και το 3,7% με 4% του ΑΕΠ). Και τούτο όταν ο στόχος ήταν για 0,5% του ΑΕΠ και το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι δεν θα επιτευχθεί.
Το πλεόνασμα που αποδεδειγμένα πλέον δείχνει ότι το 2016 πολίτες και επιχειρήσεις επωμίσθηκαν δυσανάλογα πολλά μέτρα, είναι το "όπλο" της κυβέρνησης για να διασφαλίσει κατ ελάχιστο τα αντίμετρα του 2019 – 2020 και (σε ένα ευνοϊκό σενάριο) και τους πόρους για το παράλληλο της πρόγραμμα που ξεδιπλώνει.
Κομβική για όλα τα κυβερνητικά σχέδια πάντως θα είναι η στάση του ΔΝΤ και το κατά πόσο θα επιμείνει ή όχι στις δυσοίωνες εκτιμήσεις του και στην "σκληρή" του στάση.
Χθες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde στο περιθώριο ομιλίας της στις Βρυξέλλες ανέφερε "αυτό που βλέπω τις τελευταίες εβδομάδες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση" λέγοντας ότι "βρισκόμαστε όμως μόνο στα μισά του δρόμου στις συζητήσεις" με την Ελλάδα. Η επικεφαλής του Ταμείου επισήμανε ότι συνεχίζεται η δουλειά για να αξιολογηθεί αν το Ταμείο μπορεί να δώσει νέα δάνεια στην Ελλάδα. "Εξετάζουμε ακόμα με ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να διαθέσουμε δάνεια στη χώρα. Δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα", δήλωσε.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici, μετά την συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ μέσω Twitter ανέφερε "είχα εποικοδομητικές συζητήσεις με την Christine Lagarde για να προετοιμάσουμε την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος". Δήλωσε επίσης "είμαι πεπεισμένος ότι καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία [στο Eurogroup της Μάλτας] για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη και θέλουμε το ΔΝΤ μαζί μας", αλλά και ότι "είμαι σίγουρος ότι θα το έχουμε μαζί μας".
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου