page contents

20170503

Οι γκρίζες ζώνες στην Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Της Αλεξάνδρας Γκίτση
 Εν αναμονή του τελικού κειμένου, βάσει του οποίου θα ξεκαθαρίσει σε ποιες περιοχές, ποια περίοδο και πόσες
Κυριακές θα μπορούν να μένουν εν τέλει ανοικτά τα καταστήματα, βρίσκεται η αγορά.
Χθες ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου υπεραμυνόμενος της συμφωνίας με τους δανειστές και κόντρα σε όσα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος υπερασπίζονταν μέχρι και πριν από λίγο διάστημα, τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της απελευθέρωσης της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, έστω και μερικής, χαρακτηρίζοντας αυτή την κίνηση ως ένα βήμα εκσυγχρονισμού.
Από το ποτέ την Κυριακή λοιπόν που διατυμπάνιζε η σημερινή Κυβέρνηση, όλα τα καταστήματα θα παραμένουν εν τέλει ανοικτά περί τις 30 Κυριακές τον χρόνο, παρά την αντιθέτου απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ καταργούνται και οι περιορισμοί που ισχύουν σήμερα. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δικαίωμα για περισσότερες Κυριακές, πέραν των 8, δίνεται μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, σε τουριστικές περιοχές και μόνο για: τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια έως 250 τ.μ., δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης και δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops-in-a-shop και δεν βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αποτελέσει παρελθόν από τα μέσα Μαΐου οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή με βάση την τελευταία συμφωνία με τους δανειστές. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει επισήμως γνωστά τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, τα Malls και τα εκπτωτικά χωριά, θα μπορούν να ανοίγουν περί τις 30 Κυριακές τον χρόνο, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Capital.gr.
Σύμφωνα με τον ίδιο ανοικτά θα παραμένουν τα εμπορικά καταστήματα στις τουριστικές περιοχές, στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στην Αθήνα, στο παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά ως το Σούνιο, σε κάποια περιοχές του Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη. Σε ότι αφορά το ποιες περιοχές θα χαρακτηρίζονται τουριστικές, ο ίδιος απαντώντας σε άλλη ερώτηση του Capital.gr ανέφερε πως για τον καθορισμό των τουριστικών περιοχών θα χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο ο αριθμός των 2.000 κλινών. 
Το μέτρο δεν αποκλείεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, ακόμη και εντός του μήνα. Άλλωστε το άνοιγμα των καταστημάτων θα επιτραπεί σε περιοχές που θα χαρακτηριστούν τουριστικές έξι μήνες τον χρόνο, δηλαδή από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Μέχρι να εφαρμοστεί βέβαια μεσολαβεί η σύνταξη του τελικού κειμένου και η αποσαφήνιση αρκετών "γκρίζων” σημείων.
Μεταξύ αυτών των γκρίζων σημείων είναι αν τελικά οι αντιπεριφερειάρχες θα έχουν λόγο για το ποιες περιοχές θα χαρακτηρίζονται ως τουριστικές ζώνες (σήμερα αποφασίζουν μετά από πρόταση των τοπικών φορέων για τη λειτουργία των καταστημάτων πέραν των 8 Κυριακών το χρόνο και υπό προϋποθέσεις), τι θα γίνει με περιοχές όπως π.χ. το Χαλάνδρι, που με βάση το προεδρικό διάταγμα του 1976 έχουν χαρακτηριστεί τουριστικές και τελικά πόσες θα είναι οι Κυριακές που τα καταστήματα θα μπορούν να παραμένουν ανοικτά. 

Τι απαντά η αγορά 

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αποτελεί την προαιώνια κόντρα ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους εμπόρους. Ήδη η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) κάνουν λόγο για συνταγματική εκτροπή, την οποία προτίθενται να προσβάλουν δικαστικώς, όπως συνέβη και στο παρελθόν με αφορμή την υπουργική απόφαση του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου. Προανήγγειλαν κλείσιμο των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαΐου ενώ στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η ΕΣΕΕ χαρακτηρίζει τη διάταξη φωτογραφική.
Από την άλλη πλευρά οι "μεγάλοι” και δη όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, εμφανίζονται συγκρατημένα θετικοί από το πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς. Ωστόσο όλοι, είτε πρόκειται για αλυσίδες σούπερ μάρκετ είτε για εμπορικά καταστήματα αναμένουν το τελικό κείμενο για να καθορίσουν τη στάση τους.
Πηγές κοντά στη διοίκηση της ΑΒ Βασιλόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Capital.gr ανέφεραν: "Θα περιμένουμε το νομοσχέδιο και μετά θα αποφασίσουμε”. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Lidl κύκλοι κοντά στη διοίκηση της οποίας δήλωσαν στο Capital.gr πως είναι "σε αναμονή ενδεχόμενων αλλαγών στο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία τις Κυριακές.
Δεν έχουμε κάποιο σχόλιο μέχρι αυτές να οριστικοποιηθούν και να νομοθετηθούν”, πηγές από την αλυσίδα Σκλαβενίτης ανέφεραν: "στην παρούσα φάση δεν γνωρίζουμε να πούμε πως θα κινηθούμε”, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος της αλυσίδας Metro δήλωσε πως δεν βλέπει θετικά το Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, αναφέροντας πως οι επιχειρήσεις και δη τροφίμων θα επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος.
Στάση αναμονής κρατούν και οι υπόλοιποι λιανεμπορικοί όμιλοι διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Την ίδια ώρα αρκετοί επιχειρηματίες θέτουν θέμα νόθευσης του ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας πως ακόμη και εντός ενός νομού π.χ. του νομού Αττικής, κάποια καταστήματα θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι κάποιων άλλων. Δηλαδή ένα κατάστημα π.χ. στη Νέα Ιωνία δεν θα μπορεί να λειτουργεί τις Κυριακές με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή της κατανάλωσης προς το κέντρο της Αθήνας ή προς τα Σπάτα.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου