page contents

20170804

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΔΟΥΣΕΣ


Ερώτηση προς το Υπ.Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής
Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης για το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αυτό το καλοκαίρι με την εμφάνιση μεδουσών στα παράλια της Αχαΐας και της Κορινθίας.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:    
ΕΡΩΤΗΣΗ 

ΠΡΟΣ        
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Θέμα: «Η πληθυσμιακή έξαρση των  μεδουσών  «βυθίζει»  τις  επιχειρήσεις» 

 Έπειτα από την απάντηση που λάβαμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχετική ερώτησή μας, «για το φαινόμενο της τρομακτικής αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών ασφαλώς και έχει παίξει ρόλο η αλιεία, όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες των υπουργείων, η κύρια αιτία του προβλήματος είναι οι νόμοι της φύσης. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα ενδημικό φαινόμενο που κάνει τον κύκλο του κάθε οκτώ χρόνια και προκαλεί αναστάτωση στις περιοχές που εμφανίζεται». 
Σε επίκαιρη ερώτηση συναδέλφου για τις σοβαρές διαστάσεις που έχει προσλάβει το φαινόμενο των μεδουσών, πρόσφατα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  κ. Φάμελλος, φαίνεται να διαπιστώνει το πρόβλημα δηλώνοντας ότι, από το ύψος του Ψαθόπυργου της Πάτρας μέχρι τη Ναύπακτο, η θαλάσσια περιοχή θα ενταχθεί στη ζώνη προστασίας NATURA 2000, ενώ θα προωθηθεί και μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων  για την  προστασία του περιβάλλοντος. Για τις τσούχτρες ειδικότερα και τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους επιχειρηματίες του τουρισμού στις συγκεκριμένες περιοχές, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος,  ανακοίνωσε επίσης ότι, κατά πάσα πιθανότητα  από την επόμενη εβδομάδα θα  χρησιμοποιηθούν στον  Κορινθιακό κόλπο και σε μεγάλες τουριστικές μονάδες της περιοχής, πλωτά μέσα προστασίας των λουομένων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας. 
«Εδώ καράβια χάνονται….βαρκούλες αρμενίζουν!!!»
Σε ακόμη μία περίπτωση παρακολουθούμε, όχι μόνο να μην υπάρχει η στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων, αλλά και μία  Κυβέρνηση που ουσιαστικά  απουσιάζει από την κοινωνία και τα προβλήματά της. Οι θεωρίες περί "οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης"  ή περί  "περιοδικότητας του φαινομένου κάθε 8-10 χρόνια"  δεν προσφέρουν τίποτα στους επαγγελματίες που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να «βυθίζονται» στην καταστροφή. 

Σε μία περιοχή που πλήττεται οικονομικά ειδικά κατά τη φετινή παραθεριστική περίοδο,  οι επιχειρηματίες των κλάδων Τουρισμού και Εστίασης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην ακτογραμμή του νομού Αχαΐας, καλούνται να αντιμετωπίσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις αυτής της καταστροφής, οι οποίες έχουν ήδη γίνει εμφανείς σε όλη την τοπική οικονομία, καθώς ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων αυτών διευρύνεται σε πάρα πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε και σε ανοιχτή επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής του Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), ζητώντας  από το Υπουργείο Οικονομικών  να απαλλαγούν οι επιχειρηματίες και καταστηματάρχες των παραλιακών περιοχών του νομού από τα φορολογικά τέλη για το καλοκαίρι του 2017.

Συναισθανόμενος την αγωνία των συμπολιτών μας και εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή μου, από τη θέση ευθύνης που βρίσκομαι, σε όλους τους επιχειρηματίες, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν, περιμένοντας την καλοκαιρινή περίοδο, για να τους δώσει  μια «ανάσα»  για το χειμώνα

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Yπάρχουν στα σχέδια της κυβέρνησης άμεσα μέτρα που θα λάβει για την στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί οικονομικά από το συγκεκριμένο φαινόμενο 
( ελάφρυνσης παράταση  σε φόρους, εισφορές);
Είναι στις προθέσεις σας η απαλλαγή από τα τέλη και τους φόρους για τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας από τα καταστήματα αυτά για το καλοκαίρι του 2017.;                                              
   Ο ερωτών βουλευτής

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ
 
    Βουλευτής ΝΔ - Αχαΐας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου