page contents

20170822

Εντόπισαν τον μηχανισμό της πείνας...Κύτταρα στον εγκέφαλο ίσως βάλουν stop στην παχυσαρκία

Μια νέα θεραπεία κατά της παχυσαρκίας μπορεί να είναι προ των πυλών, καθώς οι επιστήμονες ανακάλυψαν κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν το αίσθημα της πείνας. 

Συγκεκριμένα, πειράματα έφεραν στο φως συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται ως αντίδραση στην πείνα. Αυτός μπορεί να είναι και ο μηχανισμός που κάνει τους ανθρώπους να αναζητούν φαγητό, σύμφωνα με τους ερευνητές, που εκτιμούν ότι στοχοποιώντας τα κύτταρα αυτών των περιοχών μπορεί να καταλήξουν σε αποτελεσματική λύση απώλειας βάρους με σαφώς μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο για ανθρώπους με διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος. 

Η «ένοχη» περιοχή του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους ερευνητές του Princeton University στις ΗΠΑ, είναι αυτή όπου παράγεται η σεροτονίνη και η οποία διαπιστώθηκε στα πειράματα ότι ενεργοποιείται στα πεινασμένα ποντίκια. Αυτά τα κύτταρα αντιδρούσαν διαφορετικά όταν τα ποντίκια είχαν πρόσβαση σε μεγάλη ποσότητα φαγητού, πράγμα που δείχνει ότι αυτή η περιοχή του εγκεφάλου παίζει ρόλο στη διατροφική συμπεριφορά. Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο αν αυτά τα κύτταρα ενεργοποιούνται απλά από την πείνα ή αν προκαλούν ενέργειες αναζήτησης τροφής.

Οι πιθανότητες

«Υπάρχουν δύο πιθανότητες όταν βλέπεις κάτι τέτοιο. Μία από αυτές είναι ότι τα κύτταρα ενεργοποιούνται από την πείνα, αλλά δεν είναι αυτά που καθορίζουν τη διαδικασία της πρόσληψης τροφής. 

Η άλλη πιθανότητα είναι ότι αποτελούν πράγματι μέρος του μηχανισμού της πείνας και είναι αυτή η περίπτωση που υποψιαζόμαστε περισσότερο» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Alexander Nectow. Αν αυτό διασταυρωθεί και από την περαιτέρω έρευνα, η στοχοποίηση αυτών των κυττάρων μπορεί να είναι μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα του βάρους, ειδικά για περιπτώσεις ανθρώπων που χρειάζεται να χάσουν άμεσα κιλά, καθώς αυτά απειλούν την υγεία τους. 

Τη δεκαετία του 1990 η έρευνα είχε οδηγήσει στην ανακάλυψη του ρόλου της λεπτίνης στην όρεξη, δηλαδή της ορμόνης που επιδρά στους νευρώνες του υποθαλάμου, ο οποίος καταστέλλει την όρεξη. 
Μια ένεση με την ορμόνη διαπιστώθηκε ότι οδηγεί σε εντυπωσιακή απώλεια βάρους σε ασθενείς που πάσχουν από έλλειψη λεπτίνης, αλλά αυτή η μέθοδος δεν είχε αποτέλεσμα σε πολλούς παχύσαρκους ανθρώπους. Οι ειδικοί φιλοδοξούν ότι η νέα έρευνα θα οδηγήσει σε συνολική λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου