page contents

20170131

Τεστ αναπνοής "μυρίζει" καρκίνους και σώζει ζωές

Ένα καινοτόμο τεστ αναπνοής ανιχνεύει τους θανατηφόρους καρκίνους στο στομάχι και στον οισοφάγο σε πρώιμο στάδιο και σώζει ζωές. Η μέθοδος είναι μη επεμβατική και θα
μπορούσε να εφαρμόζεται ως πρώτης γραμμής, λένε οι
επιστήμονες.Μέχρι τώρα οι καρκίνοι στομάχου και οισοφάγου εντοπίζονταν μόνο μέσω ενδοσκόπησης, μέθοδος επεμβατική, με πιθανές επιπλοκές και σχετικά υψηλό κόστος. Μετά τη διάγνωση το 85% των ασθενών μετρά συνήθως μέχρι πέντε χρόνια ζωής. Διότι από τη στιγμή που θα εμφανιστούν συμπτώματα, η νόσος έχει προχωρήσει πολύ.
Έτσι οι ερευνητές επενδύουν πολλά στη νέα εξέταση, η οποία είναι απλή και μετρά τα επίπεδα πέντε χημικών ουσιών στην αναπνοή. Αυτές οι χημικές ουσίες δίνουν πληροφορίες ζωτικής σημασίας, είτε πρόκειται για καρκίνο, είτε για κάποιο απλό γαστρεντερικό πρόβλημα. 
Το τεστ αναπνοής παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου στο Άμστερνταμ από Βρετανούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Imperial και UCL, καθώς και των νοσοκομείων Royal Marsden και St' Mary's. 
Η πρώτη δοκιμή του τεστ σε 335 άτομα από τρία νοσοκομεία (οι μισοί με καρκίνο και οι άλλοι μισοί υγιείς) και έδειξε ότι είναι ακριβές στις διαγνώσεις του σε ένα ποσοστό 85%, όπερ σημαίνει ότι, αν βελτιωθεί, θα γίνει ακόμη πιο ακριβές και έγκυρο.
Ο Dr Sheraz Markar από το Imperial College του Λονδίνου, ένας από τους κύριους ερευνητές της μελέτης, δήλωσε: "Το τεστ αναπνοής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μία μη επεμβατική εξέταση πρώτης γραμμής και να περιορίσει τις ενδοσκοπήσεις, που δεν είναι απαραίτητες. Μακροπρόθεσμα αυτό μεταφράζεται σε πρώιμη διάγνωση και μεγαλύτερη επιβίωση".
Περίπου 1,4 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου στομάχου και οισοφάγου διαγιγνώσκονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η νέα εξέταση θα μειώσει τον αριθμό των περιττών ενδοσκοπήσεων. 
Το τεστ ανιχνεύει την "χημική υπογραφή" του καρκίνου στο πεπτικό σύστημα, την οποία αφήνουν τα καρκινικά κύτταρα. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια οι ερευνητές σχεδιάζουν να "τρέξουν" μια μεγαλύτερη κλινική μελέτη, με τη συμμετοχή πολλών περισσότερων εθελοντών, υγιών, χωρίς καρκίνο.
Εξάλλου οι ίδιοι ερευνητές, ήδη, μελετούν ανάλογα τεστ αναπνοής και για άλλα είδη καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου