page contents

20170416

Δημοψήφισμα Τουρκία: Πανηγυρίζουν οι οπαδοί του Ερντογάν – Επανακαταμέτρηση ζητά η αντιπολίτευση


Με αίμα βάφτηκε το κρίσιμο δημοψήφισμα της Τουρκίας, οι κάλπες του οποίου έκλεισαν στον απόηχο του επεισοδίου σε εκλογικό κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ που στοίχισε τη ζωή σε δύο άτομα - Το «ναι» φαίνεται να επικρατεί οριακά του «όχι», καθώς η καταμέτρηση φτάνει στην κορύφωσή της -
Επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων ζητά η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» - Τι απαντά ο Ερντογάν
Από το πρωί, εκατομμύρια πολίτες απάντησαν με ένα «ναι» ή ένα «όχι», στο «δημοψήφισμα χωρίς ερώτηση» για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη χώρα. Αν υλοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση ο Ερντογάν θα γίνει και επίσημα «Σουλτάνος» αφού αυτή θα εκχωρήσει σημαντικές εκτελεστικές εξουσίες στον άνθρωπο που κάθεται στον προεδρικό θώκο.
Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία, ενώ οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.
Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα εκτιμάται στο ποσοστό ρεκόρ 86%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο HABERTURK TV, ενώ με καταγεγραμμένο το 97,09% των ψήφων το «ναι» προηγείται με ποσοστό 51,42%.

Η καταμέτρηση εξελίσσεται πάντως σε θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη όπου το «όχι» έχει περάσει μπροστά με 50,33% έναντι 49,67% του «ναι».
Καθώς η ώρα περνούσε και άνοιγαν οι κάλπες στις μεγάλες δυτικές πόλεις και τα παράλια, όπου τα «όχι» είναι περισσότερα, μειώνονται τα ποσοστά του «ναι», αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι ικανά να ανατρέψουν το αποτέλεσμα.
Άρχισαν τα... όργανα
Στο μεταξύ, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένα στέλεχος του κόμματος.
Λίγο αργότερα, δε, έγινε γνωστό ότι θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος!
Ερντογάν: Ξεκάθαρο το αποτέλεσμα
Από την πλευρά του ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για ξεκάθαρο αποτέλεσμα, δίνοντας το έναυσμα στους οπαδούς του να πανηγυρίσουν στη γενέτειρά του.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές από το προεδρικό γραφείο.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι είναι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος, καθώς έδειξε τη βούλησή του στην κάλπη.
Στο πλευρό του «Σουλτάνου» και ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία συνιστά ένα «αδιαμφισβήτητο επιτυχημένο επίτευγμα».
Επιπλέον επισήμανε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος.
erdogan4
«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε πάντως ότι είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα πλέον τελείωσε και προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.
«Φαίνεται πως το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο, όπως αναμενόταν. Όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα της ψήφου των Τούρκων πολιτών, θα ήταν καλό να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να προχωρήσουμε με λογικό και συνετό τρόπο» επισήμανε ο Γκάμπριελ σε μια ανακοίνωση.
«Είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία, που διεξήχθη σε τόσο πικρό κλίμα, ακόμα κι εδώ στη Γερμανία, έχει πλέον τελειώσει», κατέληξε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου