page contents

20170915

«Φρενάρει» η επέκταση του Προαστιακού σιδηρόδρομου στα δυτικά

Τι συμβαίνει με την επέκταση του προαστιακού στη Δυτική
Αχαΐα; Οι πληροφορίες της «Π» θέλουν την πρώτη εργολαβία να έχει βαλτώσει για λόγους που γνωρίζει η διοίκηση του ΟΣΕ. Στελέχη της επισκέφθηκαν την Πάτρα πρόσφατα για να εξετάσουν το θέμα, κάτι που δείχνει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει εκδοθεί Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών (ΑΠΕ), ο οποίος δεν έχει γίνει δεκτός από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου.
Ο πίνακας συντάσσεται για να συμπεριλάβει τις απαιτούμενες αυξομειώσεις των ποσοτήτων ή τις νέες εργασίες με ενδεχόμενη διάθεση του κονδυλίου των απροβλέπτων στο εν εξελίξει έργο και από αυτόν προκύπτει ανά άρθρο η προτεινόμενη τροποποίηση του έργου.
Το ζήτημα αφορά στον ΟΣΕ, αλλά μοιραία επηρεάζει την πορεία υλοποίησής του καθώς το έργο δεν έχει προχωρήσει πάνω από το 1/3 του και με βάση την σύμβαση θα έπρεπε να είχε παραδοθεί τον προηγούμενο Ιούνιο και πήρε παράταση για τον τρέχοντα μήνα.
Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι ο ΟΣΕ δεν έχει ενημερώσει επίσημα μέχρι σήμερα για το έργο, ούτε φυσικά για τα προβλήματα που ανέκυψαν και σύμφωνα με ασφαλείς πηγές έχουν προκαλέσει εσωτερικούς τριβές στον οργανισμό.
Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι για το έργο της συντήρησης και του εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος δικτύου, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Για λόγους που είναι γνωστοί στον ΟΣΕ, οι εργασίες που περιλαμβάνονται στην πρώτη εργολαβία για τον Προαστιακό της Δυτικής Αχαΐας έχουν βαλτώσει. Η συγκεκριμένη εξέλιξη κρατάει πίσω τον αρχικό σχεδιασμό που ήταν να ξεκινήσουν τα δρομολόγια από την Πάτρα με κατεύθυνση τη Δυτική Αχαΐα (και επιστροφή) μέχρι τα τέλη του 2017. Με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση του έργου υποτίθεται ότι η επέκταση του Προαστιακού, που αποτελεί πάγιο αίτημα της κοινωνίας στη Δυτική Αχαΐα, ήταν θέμα χρόνου. Φαίνεται όμως ότι οι δυσκολίες που παρατηρούνται, και οι οποίες δεν σχετίζονται με την γραφειοκρατία, είναι αρκετές για να καθυστερήσουν το σφύριγμα του τρένου -ξανά- στην Κάτω Αχαγιά.
Η διοίκηση του ΟΣΕ οφείλει να δώσει εξηγήσεις στις τοπικές αρχές και την κοινωνία των δύο μεγάλων αστικών κέντρων (Πάτρα και Κ. Αχαΐα) για την πορεία του έργου, και πολύ περισσότερο να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες για να το ξεμπλοκάρει.

ΠΗΓΗ: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου