page contents

20170914

Νέα ερώτηση Νικολόπουλου για τα τηλεπαιχνίδια της… πείνας και της… δίψας!!!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αρ.Πρ.:8781/14-9-2017
ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Θέμα: «Αυστηρώς ακατάλληλο» ή μια από τα ίδια και φέτος
για τα τηλεπαιχνίδια της… πείνας και της… δίψας, “Survivor”, “Survival Secret” κλπ. ;»

Ο τηλεοπτικός σταθμός Έψιλον έσπασε το μονοπώλιο της… επιβίωσης του ΣΚΑΪ, καθώς προβάλλει ήδη το δικό του «Survival Secret». Ο χειμώνας φέρνει κι άλλα τηλεπαιχνίδια της… πείνας και της… δίψας και είναι βέβαιον ότι ο φετινός άγριος ανταγωνισμός, καθώς άνοιξαν ορέξεις από την περσινή «επιτυχία» του «Survivor», δεν θα έχει προηγούμενο.

Από πέρυσι, κόντρα στο τηλεοπτικό ρεύμα, κάναμε γνωστές τις θέσεις μας και με κατηγορηματικό τρόπο αντιταχθήκαμε στην προβολή του «Survivor», δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι μεταδιδόταν σε ώρες που μπορούσαν μικρά και ανήλικα παιδιά να παρακολουθούν τα επεισόδια και να επηρεάζονται από αμφιλεγόμενα διδάγματα, τα οποία επιδρούν καταλυτικά στη συγκρότησή τους και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.

Ασκώντας τον αναγκαίο κοινοβουλευτικό έλεγχο, απευθυνθήκαμε στον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης, ενώ παράλληλα επισκεφθήκαμε το ΕΣΡ, συνοδευόμενοι από το νομικό μας σύμβουλο κ. Αλέξανδρο Φάρο και το γνωστό δημοσιογράφο Γιάννη Ντάσκα, εκθέτοντας τις ανησυχίες μας και ζητώντας από τον φορέα να πράξει τα δέοντα ώστε να αποτραπούν η ψύχωση και ο εθισμός των μικρών παιδιών σε παιχνίδια, που φαινομενικά προάγουν την άμιλλα, όμως στην ουσία υπηρετούν τον «κανιβαλισμό»,  την ίντριγκα, την έχθρα, το μίσος, την ακολασία.

Θυμίζουμε ότι διάφοροι φορείς διατύπωσαν τις ίδιες ανησυχίες, ειδικότερα δε πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις η ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή μία από τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας, δια στόματος του αρμόδιου Υπουργού κ. Νίκου Παππά από το βήμα της Βουλής, τον ακούσαμε να τονίζει ότι συμμερίζεται την καταγγελία της ΕΛΜΕ, την οποία ουδείς μπορεί να αγνοήσει, διότι οι προβληματισμοί της συμβαδίζουν με τη λογική (είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά η απάντησή του). Αυτονοήτως προέκυπτε ότι ο κ. Υπουργός θα διαβουλεύονταν με το ΕΣΡ. Άλλωστε, κι εμείς όταν κάναμε την παράσταση μας στο Δ.Σ. του φορέα, φύγαμε με την εντύπωση ότι τάχιστα θα επιλαμβανόταν του θέματος και σύντομα θα δημοσιοποιούσε την απόφασή του.

Παρήλθαν πολλοί μήνες και δυστυχώς το θέμα ξεχάσθηκε… Τι ενημέρωση είχε (αν είχε…) ο κ. Υπουργός από το ΕΣΡ δεν γνωρίζουμε. Απόφαση δεν ελήφθη κι ενώ ήδη η νέα τηλεοπτική σεζόν ξεκίνησε και έκανε την εμφάνισή του ένα από τα ριάλιτι του συρμού της επιβίωσης σε ώρες υψηλής τηλεθέασης.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1ον Γιατί το ΕΣΡ δεν ασκεί τον απαιτούμενο έλεγχο, ώστε οι εν λόγω εκπομπές να μην προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας;

2ον Προτίθεται το ΕΣΡ να παρέμβει κι αν ναι, σας έχει ενημερώσει για τον τρόπο που θα το κάνει;

3ον Είναι στις προθέσεις του ΕΣΡ η μετακίνηση της ώρας μετάδοσης του «Survival Secret» (και κάθε άλλης παρόμοιας εκπομπής) μετά τα μεσάνυχτα;





Ο ερωτών βουλευτής



Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου