page contents

20170611

Δημιουργούν εν κρυπτώ χώρο υγειονομικής ταφής επικίνδυνων τοξικών και ραδιενεργών βιομηχανικών αποβλήτων στην Πάτρα;

Αποκάλυψη-βόμβα του «Κ»: Τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ στην Πάτρα φαίνεται ότι  σχεδίάζει εν κρυπτώ η Κυβέρνηση, μεταβάλλοντας την περιοχή σε χαβούζα της Πελοποννήσου. Πρόκειται για τον χώρο υγειονομικής ταφής επικίνδυνων
τοξικών και ραδιενεργών βιομηχανικών αποβλήτων, που είναι υποχρεωμένη η χώρα μας λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων να εγκαταστήσει και που η καθυστέρηση υλοποίησής του, επιφέρει τσουχτερά πρόστιμα σε καθημερινή βάση από την Ε.Ε.

Όπως προκύπτει από την αποκάλυψη του Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, χημικού -γεωλόγου και προέδρου του ΠΑΚΟΕ -Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, ο αρμόδιος αν. Υπουργός Περιβάλλοντος -Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος, τον διαβεβαίωσε ότι δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία τέτοιου χώρου να μην γίνει στην Μεγαλόπολη, αλλά στην Πάτρα. Η συγκεκριμένη αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια επίσημης ανοικτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα  στην Μεγαλόπολη και την οποία διοργάνωσε με τη συμμετοχή της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως, η συντονιστική επιτροπή κατοίκων που αντιτίθενται στο ενδεχόμενο δημιουργίας ΧΥΤΕΑ στην περιοχή τους.

Την ίδια διαβεβαίωση-αποκάλυψη έκανε ο κ. Χριστοδουλάκης και σε ραδιοφωνική εκπομπή τοπικού σταθμού, με τις οπτικές καταγραφές των δύο ομιλιών να είναι κοινοποιημένες στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, η κα Μαρία Χριστοδημητροπούλου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων της Μεγαλόπολης, αποκαλύπτει μιλώντας στον «Κ», ότι σχετική διαβεβαίωση έχουν λάβει και από τον ίδιο τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης Διονύση Παπαδόπουλο, ο οποίος τους μετέφερε σχετική συζήτηση του με τον υπουργό κ. Φάμελο, ενώ η ίδια δέσμευση έχει γίνει και από τον βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Παπαηλιού, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον τοπικό σταθμό της Μεγαλόπολης.

Φυσικά όλες αυτές οι μεθοδεύσεις γίνονται εν κρυπτώ, αν και η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων της Μεγαλόπολης, έχει ενημερώσει και βουλευτές της Αχαίας για την πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει ΧΥΤΕΑ στην Πάτρα.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΧΥΤΕΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Το Μάρτιο 2016, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ.  Τσιρώνης (προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους) δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για δημιουργία χώρων ταφής επικίνδυνων αποβλήτων. Μίλησε για Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη και Ασπρόπυργο.

Το Σεπτέμβριο 2016, είχαμε γραπτή ενημέρωση από τον ίδιο προς την Ε.Ε, όπου αναφέρονται Μεγαλόπολη, Κοζάνη, Ασπρόπυργο, Οινόφυτα και Λάρισα.

Στις 26/10/2016 εγκρίθηκε η σχετική περιβαλλοντική μελέτη (ΣΜΠΕ), πάνω στην οποία βασίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, στις 7-1-2017.

Ο Δήμος Μεγαλόπολης έβγαλε εκτός ημερησίας διατάξεως απόφαση στις 12/9/2016,  όπου δηλώνει ότι αντιτίθεται στη δημιουργία ΧΥΤΕΑ και ακολούθησε σχετική απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήςου όπου δηλώνει ότι συμφωνεί με τον Δήμο και η οποία αναρτήθηκε στις 20/1/2017.

Όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης, ‘ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος για ολόκληρη την Περιφέρεια:

»Όπου και να γίνει ο ΧΥΤΕΑ, τα υπόγεια ύδατα της Πελοποννήσου επικοινωνούν μεταξύ τους. Κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, με ένα σεισμό να υπάρξει ρήγμα και να πέσουν τα δηλητήρια στον υδροφόρο ορίζοντα. Μία ενδεχόμενη μόλυνση με τοξικά ή ραδιενεργά απόβλητα, θα καταστήσει όλη την Πελοπόννησο δηλητηριασμένο τοπίο. Ακόμα και αν δεν υπάρξει διαρροή, ποιος θα καταναλώσει αγροτικά προϊόντα από εδώ; Για παράδειγμα, όλη η Λακωνία ποτίζεται με τα νερά του Ευρώτα. Ποιος θα θέλει να δώσει στο παιδί του ντομάτα από τη Σκάλα και πορτοκάλι από τη Σπάρτη; Τα προϊόντα που παράγονται στο Μοριά θα είναι προς αποφυγή από τον καθέναν, όταν ξέρει ότι εδώ θάβουν τέτοια πράγματα…»
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου