page contents

20170617

Ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών παράγει βιοκαύσιμα από... χρησιμοποιημένες πάνες και τρόφιμα!

Μια πρωτοπόρα ιδέα, που σε αυτή την κλίμακα, εφαρμόζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως κατάφερε να υλοποιήσει το Εργαστήριο Βιοχημικής Μηχανικής και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι επιστήμονες κατάφεραν να αξιοποιήσουν χρησιμοποιημένες πάνες και
υπολείμματα τροφίμων για την παραγωγή βιοκαυσίμων (υδρογόνου, μεθανίου) τα οποία θα καλύπτουν, μερικώς, τις ενεργειακές ανάγκες του χώρου που θα εγκατασταθεί το σύστημα παραγωγής.


Ήδη, μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, η μονάδα, που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου της πόλης, εγκαθίσταται πιλοτικά σε παιδικό σταθμό του Χαλανδρίου.

Η πρόταση αυτή θα είναι μία από τις 20 καινοτόμες λύσεις, η οποία θα επιδειχθεί ως μέρος του ελληνικού πιλότου στα πλαίσια το Waste4Think και αναπτύσσεται στο Εργαστήριο Βιοχημικής Μηχανικής και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος (ΕΒΙΜΗΤΕΠ) του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την εταιρεία Green Τechnologies ΕΠΕ.

Στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου αναπτύσσεται η τεχνολογία και διεξάγονται τα πειράματα βελτιστοποίησης των επιμέρους διεργασιών από την ομάδα του Εργαστηρίου Βιοχημικής Μηχανικής και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος με επικεφαλής την υποψ. Διδάκτορα κ. Κωνσταντίνα Τσίγκου υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου κ. Μιχαήλ Κορνάρου. Η υπεύθυνη της εταιρείας (Green Τechnologies ΕΠΕ) Δρ. Νάντια Ζαφείρη καθώς και η Δρ. Παναγιώτα Τσαφρακίδου, υπεύθυνη Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της εταιρείας, βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.

Ο ρόλος της εταιρείας που έχει έδρα και δραστηριοποιείται στην Πάτρα είναι η κατασκευή της πιλοτικής μονάδας, η λειτουργία της και η επιδεικτική της εφαρμογή στο Δήμο του Χαλανδρίου, στις αρχές του 2018.

πανπατρας2

Όπως σημειώνει, μιλώντας στο thebest.gr, ο κ. Κορνάρος «η πιλοτική αυτή μονάδα θα αξιοποιεί τις χρησιμοποιημένες πάνες από βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου και υπολείμματα τροφίμων για την παραγωγή αέριων βιοκαυσίμων (υδρογόνου, μεθανίου) με σκοπό την μερική κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του σταθμού, στον οποίο θα εγκατασταθεί.

Στόχος είναι η μετατροπή του οργανικού υλικού των αποβλήτων αυτών σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας, όπως τα βιοκαύσιμα και τα ανακυκλώσιμα πλαστικά, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, τα βιοκαύσιμα (μεθάνιο και υδρογόνο) που θα παράγονται σε μια τέτοια μονάδα θα μπορούν να καούν και να καλύψουν εν μέρη τις ανάγκες θέρμανσης ή παροχής ζεστού νερού του βρεφονηπιακού σταθμού.

Ιδίου τύπου μονάδες, κατάλληλης δυναμικότητας, μπορούν όμως επίσης να εγκατασταθούν σε νοσοκομεία, σχολεία, γηροκομεία ή σε πιο κεντρικό επίπεδο πόλης ώστε να αξιοποιούνται αυτά τα ρεύματα αποβλήτων που μέχρι σήμερα καταλήγουν στους ΧΥΤΑ και επιβαρύνουν το περιβάλλον».


Η πρόταση αυτή είναι μια καινοτόμα τεχνολογία, εφαρμόζεται πρώτη φορά παγκοσμίως με αυτή τη μορφή στη συγκεκριμένη κλίμακα και αποτελεί μία από τις πολλές μικρές τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε ένα γενικότερο σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Τα στερεά απόβλητα, μας εξηγούν ο κ. Κορνάρος και οι συνεργάτες του, δεν αποτελούν μόνο ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά και αιτία σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης για τους πολίτες. Η ποσότητα των αποβλήτων που παράγουμε είναι στενά συνδεδεμένη με τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης.

psixo

Για παράδειγμα, ο τεράστιος αριθμός των προϊόντων που εισέρχονται στην αγορά, η παραγωγή προϊόντων σε μικρότερες συσκευασίες, η τεχνολογική πρόοδος που έχει ως συνέπεια τη χρήση νέων υλικών στα καθημερινά χρησιμοποιούμενα καταναλωτικά αγαθά κ.ά, επηρεάζουν την ποσότητα αλλά και τα χαρακτηριστικά των αποβλήτων που παράγονται.

Η προσπάθεια να αναπτυχθούν βιώσιμες λύσεις για μείωση της παραγωγής αλλά και αξιοποίηση των αποβλήτων έχει κερδίσει την προσοχή σε όλο τον κόσμο. Κατά συνέπεια, έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός μελετών και έχουν αναπτυχθεί διαφορετικές μέθοδοι και διεργασίες που αποσκοπούν στη μετατροπή της διαφορετικών ρευμάτων αποβλήτων σε προστιθέμενης αξίας προϊόντα. Μια τέτοια διεργασία είναι και η αναερόβια χώνευση που προτείνεται στη συγκεκριμένη πρόταση, μέσω της οποίας μικροοργανισμοί μετατρέπουν ένα βιοαποικοδομήσιμο υλικό απουσία οξυγόνου σε καύσιμο βιοαέριο.

Μόλις προχθές ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 3η συνάντηση των συμμετεχόντων φορέων στο έργο Waste4Think στο Seveso της Ιταλίας, ενώ η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2017 στο Χαλάνδρι.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα http://waste4think.eu, τις διευθύνσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, fb: https://www.facebook.com/waste4think/ και για την ελληνική συμμετοχή του Δήμου Χαλανδρίου: https://www.facebook.com/W4THINK/, twitter: https://twitter.com/waste4think ενώ για τη νέα τεχνολογία μπορείτε να απευθυνθείτε απευθείας στο Εργαστήριο Βιοχημικής Μηχανικής και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος (http://lbeet.eu/el/) και την Green Τechnologies ΕΠΕ (http://www.green-technologies.gr ).



Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/omada-toy-panepistimioy-patron-paragei-viokaysima-apo-hrisimopoiimenes-panes-kai#ixzz4kHqHGvyE 
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου