page contents

20170602

O Άρειος Πάγος ερευνά το Εφετείο Πατρών για αμφιλεγόμενες αποφάσεις - Φραουλοπαραγωγοί, Λιατσής και πτηνοτρόφος Χαλανδρίτσας στο μικροσκόπιο

Tην παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκάλεσε ρεπορτάζ της εφημερίδας "Documento" και του Μάκη Νοδάρου, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του
2017 και αφορά σε αμφιλεγόμενες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περιπτώσεις αποφάσεων του Εφετείου Πατρών.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται δέκα περιπτώσεις που είχαν προκαλέσει πανελλήνια αίσθηση, μεταξύ των οποίων, αυτή του πτηνοτρόφου της Χαλανδρίτσας, που συνελήφθη για εμπορία ανθρώπων και αποφυλακίστηκε με την καταβολή εγγύησης 25.000 ευρώ, παρότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εναντίον οι διωκτικές αρχές είχαν σχηματίσει δικογραφία για εμπορία ανθρώπων το 2009 και το 2013. Καταρρίπτεται μάλιστα η κατηγορία ότι τα χρήματα προέρχονται από εγκληματική δράση και επιστρέφεται το ποσό.

Άλλη περίπτωση αυτή των φραουλοχώραφων της Μανωλάδας και οι επιθέσεις που δέχτηκαν εργάτες γης, όταν ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους. Η υπόθεση είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Tον Ιούλιο του 2014 το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών με ομόφωνη απόφασή του αφαίρεσε για τους κατηγορούμενους την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων, αθώωσε από όλες τις κατηγορίες τον επιχειρηματία κι έναν συνεργάτη του και τιμώρησε με εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης 14 ετών και 7 μηνών, και 8 χρόνια και 7 μήνες αντίστοιχα τους δύο επιστάτες του με την έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Επίσης αναφέρεται η περίπτωση του Δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία της απιστίας, στην υπηρεσία του σε βαθμό κακουργήματος για το ποσό των 754.000 ευρώ, χωρίς κανένα περιοριστικό όρο και τη χαρακτηρίζει πολύ σπάνια περίπτωση για τα δικαστικά χρονικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα,το Εφετείο Πατρών για τον νυν δήμαρχο Πύργου με το 169/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Πατρών, αφαιρέθηκε ο περιοριστικός όρος της εγγυοδοσίας των 30.000 ευρώ.

Με εντολή του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανασίου Ακριτίδη διετάχθη έρευνα σε βάθος για πιθανές αξιόποινες πράξεις των δικαστών του Εφετείου Πατρών.

Την έρευνα ανέλαβε ο γνωστός εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Γρηγόριος Πεπόνης.Στο πλαίσιο της γενικότερης έρευνας κλήθηκαν από τον κ. Πεπόνη και κατέθεσαν σε αυτόν για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας , οι δημοσιογράφοι του Documeno Στέλιος Βορίνας και Μάκης Νοδάρος .

Ο τελευταίος κατέθεσε προχθες στον κ. Πεπόνη πάνω από δύο ώρες ενώ παρέδωσε σε αυτόν στοιχεία, Αναφερόμενος στο θέμα της έρευνας ο κ. Πεπόνης ανέφερε κατηγορηματικά ότι για όλες τις υποθέσεις που αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento αλλά και για τα υπόλοιπα στοιχεία που παρέδωσε ο Μάκης Νοδάρος, θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος και έρευνα σε βάθος.

πηγή: κουτί πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου